Tužilaštvo: Dokazano da je Čolić pokušao ubiti novinara

0
242

Predlažem sudu da Marka Čolića (32) proglasi krivim za pokušaj ubistva, rekla je danas Tatjana Ninković, okružni javni tužilac, iznoseći završne riječi u procesu protiv optuženog za brutalno premlaćivanje Vladimira Kovačevića (37), novinara RTV BN i portala gerila.info.

Dok odbrana tvrdi da Čolićeva krivica nije dokazana, tužilaštvo smatra drugačije, te iznosi niz argumenata zbog kojih bi optuženi, kako smatraju, trebalo da bude osuđen na izricanju presude, zakazanom za prekosutra.

“Nesporno smo dokazali da je Čolić počinio krivično djelo pokušaj ubistva na štetu Kovačevića. Kovačević je u dva navrata prepoznao Čolića kao lice koje mu je prišlo sa prednje strane i palicom ga udarilo po glavi”, rekla je Ninkovićeva.

Ona je podsjetila da je banjalučki kajakaš Darko Savić, tokom svjedočenja, potvrdio da je dovezao Čolića do stadiona FK Naprijed, blizu kojeg je novinar veče ranije napadnut. Taj dolazak, istakla je Ninkovićeva, vidi se i na snimku video-nadzora.

“Da je Čolić to uradio, potvrđeno je i DNK vještačenjem. Na metalnoj palici, kojom je Kovačević pretučen, nalazi se Čolićev DNK”, rekla je Ninkovićeva.

Ona je istakla da ničim nisu potkrijepljene tvrdnje optuženog da se na palici njegov DNK možda našao zato što ju je od nekog mogao oduzeti kao radnik obezbjeđenja noćnog kluba.

“Smatram da sud Čolića treba da proglasi krivim, te predlažem da mu se produži pritvor i nakon presude”, rekla je Ninkovićeva, a sve njene stavove podržao je i advokat Nebojša Milanović, Kovačevićev punomoćnik, koji je podsjetio da još nije utvrđen motiv napada na novinara.

Sa druge strane, Gordan Jovišević, advokat Čolića, kojeg terete da je Kovačevića pokušao da ubije zajedno s odbjeglim Nedeljkom Dukićem (28), smatra da nije dokazano da je Čolić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

“Tužilaštvo nije dokazalo da je krivično djelo počinjeno zajedno i sa prethodnim dogovorom sa Dukićem, kako se to navodi u optužnici”, rekao je Jovišević.

Istakao je i da tokom pretresa nije pronađen nijedan duks, iako se u optužnici navodi da su napadači bili maskirani kapuljačama dukseva. Jovišević pritom tvrdi da je Kovačević tokom svojih iskaza davao kontradiktorne tvrdnje. Jovišević je podsjetio da je palica pronađena tek sutradan, 27. avgusta 2018. godine, oko 14 časova, iako je i veče ranije, kada se napad dogodio, vršen uviđaj.

“Mogu da zaključim samo da ju je tu neko donio”, rekao je Jovišević.

Dodao je da je Čolić tokom ovog postupka imao korektno ponašanje, kao i da je u pitanju otac troje maloljetne djece i uzorni sportista.

“Predlažem da se on pusti na slobodu”, rekao je Jovišević.

Tročlanom Sudskom vijeću, na čelu sa sudijom Branimirom Jukićem, obratio se i sam Čolić, koji je rekao da nema nikakve veze s ovim slučajem, te da smatra da je dokazao svoju nevinost.

“Protiv mene nikad nije vođen nikakav postupak. Više puta sam se kao sportista odazvao na humanitarne akcije koje se odnose na borbu protiv nasilja. Radio sam kao vozač sanitetskog vozila, te kao redar u klubu. Dva posla sam radio jer imam troje djece”, rekao je ovaj banjalučki bokser, dok je njegova sestra u publici plakala. Kako je optuženi dodao, ako bude osuđen, to će značiti da je stvarni izvršilac amnestiran i oslobođen.

“Veoma mi je žao Kovačevića i toga što mu se desilo”, rekao je Čolić, te dodao da bi volio da bude pušten iz pritvora da zapali svijeću roditeljima, a bez kojih je ostao nakon što mu je određen pritvor.

nezavisne

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here