U Banji Kulaši održana radionica o Zakonu o zaštiti od uznemiravanja na radu

0
388

U ,,Banji Kulaši” održana je dvodnevna radionica posvećena predloženom Zakonu o zaštiti od uznemiravanja na radu na kojoj su učestvovali predstavnici Saveza sindikata i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Oni su zajedno sa članovima granskih sindikata, razmatrali sve članove predloženog zakona kao i koliko će nove zakonske osnove olakšati položaj radnika.

Predsjenik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Dragana Vrabičić kaže da su na ovoj radionici raspravljano i o oblicima i pojmovima koji su definisani kao uznemiravanje na radu kao i implementacija zakona koji treba da zaštiti radnička prava.

Ona kaže da su novim zakonom kojeg Srpska dobija, jasno definisano šta je to bilo uznemiravanje . Podsjećaju da je to značajno za nihov granski sindikat kojem u narednom periodu, biti olakšana zaštita radnika.

,,Mi smo juče i danas razmatrali predloženi zakon i razmatrali svaki član pri čemu smo imali sastanak sa predstavnicima ispred saveza sindikata kao i predstavnicima ispred ministrstva rada i boračko – invalidske zaštite Srpske. Naredni je korak informisati članove sindikata o o odredbama a sve u cilju zaštite radnih parava.Pored toga razgovarano je i o stanju u našem granskom sindikatu, kao i nepostojanju granskih kolektivnih ugovora za što je glavni krivac Udruženje poslodavaca RS koji rade sve osim onog zbog čega su formirani a to je socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje.” navela je Vrabičićeva.

Pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje pri ministarstvu rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srspke Mira Vasić kaže da je podršku ovoj radionici dalo je i i ovo resorno ministarstvo odakle navode poručuju da će novi zakon biti veliki iskorak u odnosu na sva dosadašnja zakonska rješenja navodi.

Kaže i da je osnovna svrha donošenja ovog zakona je potpunija zaštita, kako kod pokretanja uznemiravanja na radu i definisanja tipičnih radnji koje to karakterišu kao i ponašanja radnika i poslodavaca.

Igor Stojanović Novi zakon doprinjeće i bolju saradnju između javnih institucija i organizacija a sve u cilju stvaranja pravednijeg društva i usklađivanja zakona sa evropskim zakonodavstvom što je i jedan od ciljeva ove radionice.

Ova radionica organizuje se u okviru projekta ,,EU za za civilno društvo” a okupila je i predstavnike Saveza sindikata Republike Srpske.

TV K3

PODIJELI