U Beogradu promocija prva dva toma enciklopedije Srpske

0
267

U Beogradu će večeras biti promovisan prvi i drugi tom Enciklopedije Republike Srpske, koja predstavlja najznačajniji projekat Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Promociju, koja je planirana za 18.00 časova u zgradi beogradske opštine Vračar, otvoriće predsjednik ove opštine Milan Nedeljković, a okupljenima će se obratiti i predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Na skupu će govoriti i potpredsjednik ANURS Vaskrsija Јanjić, Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop remezijanski Stefan, direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Prvi tom Enciklopedije Republike Srpske, objavljen 2017. godine, obuhvata odrednice sa početnim slovima A i B. Prvi tom na 783 stranice sadrži 1.303 odrednice, 271 pododrednicu, 372 fotografije i 32 karte.

Drugi tom, objavljen prošle godine, obuhvata odrednice sa početnim slovima V i G. Ovaj tom na 760 stranica sadrži 1.450 odrednica, 222 pododrednice, 520 fotografija i 17 karata.

Na izradi drugo toma bila su angažovana 324 autora okupljena u 16 stručnih redakcija.

U toku je izrada trećeg toma Enciklopedije Republike Srpske.

Promociji će prisustvovati šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji podržava aktivnost opštine Vračar na promociji prva dva toma ovog kapitalnog nacionalnog projekta.

PODIJELI