U BiH oružje može kupiti svako

0
1136

 U Bosni i Hercegovini već godinama unazad oružje je moguće legalno kupiti putem novinskih oglasa, iako je, s druge strane, kontrola te vrste prodaje i kupovine praktično nemoguća.

Prodaja oružja na ovaj način je zakonita ukoliko prodavac ima dokumentaciju za posjedovanje oružja, kao i kupac.

Riječ je o dozvolama koje izdaju nadležni organi, odnosno ministarstva unutrašnjih poslova, a koja potvrđuju obuku za rukovanje oružjem.

Onaj ko prodaje, prema tome, zakonski je dužan da provjeri da li trguje s obučenim kupcem, no podaci o tome da li se to i odvija na taj način su nepoznanica.

S druge strane, tek u pojedinačnim slučajevima u oglasima prodavci napominju da oružje prodaju isključivo onima koji imaju dozvolu da ga posjeduju.

Milan Salamadija, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, pojašnjava za “Nezavisne” da se oružje, u konkretnom primjeru, smatra robom, a fizičko i pravno lice, u tom kontekstu, prodavcima.

Međutim, napominje da ne postoji zakon koji tretira kontrolu sadržaja u oglasima, pa samim tim ne postoje ni uslovi za kontrolu oglašavanja.

“Prometom oružja i dijelova, kao i municije, mogu se baviti samo registrovana preduzeća za tu vrstu djelatnosti, dok kupac mora posjedovati odobrenje za nabavku oružja, a zatim osam dana od nabavke i registrovati oružje kod nadležnih organa”, precizira on.

Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, u većini prestupa koji su imali oblik napada ili nasilničkog ponašanja u posljednje vrijeme korišteno je vatreno oružje čije je porijeklo posebno zabrinjavajuće za stručnjake ove policije.

“U preko 99 posto upotrijebljenog vatrenog oružja je iz nelegalnih tokova. Naši službenici su u 2014. godini oduzeli količinu od oko 3.000 komada municije različitog kalibra i 70 pištolja, 340 pušaka, 189 komada noževa, mačeva, bajoneta, bombi, boksera…”, podaci su MUP-a Kantona Sarajevo.

Armin Kržalić, profesor i direktor Centra za sigurnosne studije BiH, kaže za “Nezavisne” da je veoma važno sistematično pristupiti rješavanju problema oružja iz nelegalnih tokova.

On je podsjetio da su posljednji podaci koje imaju, iz 2010. godine, poražavajući, a prema kojima je, podsjetimo, u BiH oko 750.000 komada nelegalnog oružja ili u posjedu svakog petog građanina.

Prema posljednjem izvještaju MUP-a RS, u 2014. godini je sačinjeno 234 izvještaja za nedozvoljen promet i upotrebu oružja protiv 271 lica, što je manje u odnosu na ranije godine./Nezavisne novie/

PODIJELI