U BiH pada stopa smrtnosti od virusa korona

0
337

Šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Viktor Olšavski izjavio je da se procjenjuje da u BiH pada stopa smrtnosti od virusa korona pada.

– Sada je na 3,22 odsto i ispod je globalne stope od smrtnosti, koja iznosi 4,49 odsto – rekao je Olšavski za sarajevski “Dnevni avaz”.

Olšavski je upozorio da se pandemija virusa korona ubrzava i naveo da je samo u jednom danu SZO prijavljeno više od 200.000 novih slučajeva.

– Za posljednjih šest mjeseci SZO je prijavljeno više od 11 miliona slučajeva, a samo tokom posljednje tri sedmice više od milion slučajeva. Trenutno su najpogođenije obje Amerike, iz kojih dolazi više od polovine novih slučajeva – rekao je Olšavski i dodao da i jugoistočna Azija i Afrika bilježe brz rast.

Konstatujući da se svi nadaju pronalasku efikasne vakcine, šef Kancelarije SZO poručio je da svi treba da se usmjere na načine kojima se mogu suzbiti prenošenje virusa i sačuvati živote.

– Potrebno je da zemlje dođu u održivu situaciju u kojoj će virus biti stavljen pod kontrolu bez potpunog prekida normalne svakodnevnice ili prelaska iz jedne potpune izolacije u drugu, što ima negativne posljedice po društvo – zaključio je Olšavski.

On je dodao da “nova normala” podrazumijeva da stanovništvo mora poštovati osnovne principe zaštite, a to su držanje fizičkog odstojanja, pranje ruku, nošenje maske, respiratorna higijena i ostajanje kod kuće u slučaju bolesti.

/Srna/

PODIJELI