U decembru novi saziv Savjeta ministara

0
428
U srijedu bi trebalo biti potvrđeno imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Za tada je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Ako Tegeltija dobije podršku većine parlamentaraca, do kraja godine bi trebao biti formiran i novi saziv Savjeta ministara. O imenima novih ministara, vladajuće stranke još se ne izjašnjavaju, barem ne zvanično.

SNSD će pored predsjedavajućeg imati i tri ministra iz svoje stranke, a koalicioni partneri dobiće  zamjeničke pozicije i neke od direktorskih. Za sada je jedino sigurno da će šef Kluba SNSD-a u PD PBiH  Staša Košarac, preuzeti Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Ko će doći na čelo Ministarstva transporta i komunikacija još se nagađa. Spekuliše se i sa imenima za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Zna se da će na tu poziciju biti imenovan neko iz reda ostalih, ali iz RS. Zoran Tegeltija najavljuje konsultacije sa stankama, ali tek nakon što dobije većinu glasova u Bijeloj sali.

“Ja ću biti spreman odmah poslije potvrđivanja da obavim konsultacije sa svim političkim partijama da dobijem njihova viđenja pojedinih kadrovskih rješenja da to implementiramo kroz donošenje odluke I slanja na veritifikaciju u Predstavnički dom“, kaže Zoran Tegeltija, kandidat SNSD-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Koalicioni partneri SNSD-a za sada se ne izjašnjavaju javno sa svojim željama. Po jednog poslanika u Predstavničkom domu imaju DNS, Socijalisti i Ujedinjena srpska koja je bila na listi SNSD-a, dok SNSD ima šest poslanika. Lider Socijalista Petar Đokić za ATV kaže da se još unutar koalicije nije govorilo o raspodjeli pozicija. Ono što je sigurno da DEMOS neće tražiti mjesto na zajedničkom nivou, iako se ime Nedeljka Čubrilovića u javnosti  pominjalo kao jednog od ministara u novom sazivu.

“Znate da moja politička opcija Demokratski savez DEMOS ne učestvuje u toj političkoj raspodjeli“, kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

Što se tiče hrvatskih ministara HDZ ostavlja Vjekoslava Bevandu na čelu Ministarstva finansija i trezora, a Josipa Grubešu na poziciji ministra Pravde. Kao treći HDZ-ov ministar pominje se još aktuelni predsjednik Federacije Marinko Čavara koji bi došao na čelo  Civilnih poslova.

SDA će u Savjetu ministara okupiti bošnjačke partije. Lider SDA Bakir Izetbegović još ranije je rekao da bi Denisa Zvizdića volio vidjeti na poziciji ministra inostranih poslova. DF-u bi moglo pripasti Ministarstvo odbrane, a na to mjesto mogao bi doći Safet Podžić. SDA je obećala lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću Ministarstvo bezbjednosti na koje bi se Radončić ponovo mogao vratiti nakon pet godina.

PODIJELI