“U FBiH se sprovodi politika nestanka Srba”

0
332

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izjavio je da sve vlasti u Federaciji BiH (FBiH) od završetka rata sprovode politiku zapostavljanja i nestanka Srba.

Linta je naveo da je u FBiH prije rata živjelo oko 600.000 Srba, a sada ih živi oko 40.000 i njihov broj se svakodnevno smanjuje.

“Preostalim Srbima u FBiH se sistematski krše prava na zapošljavanje u javnom sektoru, učenje srpskog jezika i ćirilice, povratak otete i uzurpirane imovine, pravo na obnovu porušenih kuća, na finansijsku podršku srpskim udruženjima, i organizacijama…”, navodi Linta u pisanoj izjavi.

On je dodao da Srbi u FBiH ne mogu da se zaposle u ministarstvima, javnim preduzećima, agencijama, policiji, pravosuđu, obrazovanju, zdravstvu i drugim javnim službama.

“Srpska djeca nemaju mogućnost obrazovanja na srpskom jeziku niti korišćenje udžbenika na srpskom jeziku i ćirilici, osim u rijetkim slučajevima. U srpskim selima nema puteva, vode, prodavnica, što je samo jedan od primjera planskog zapostavljanja Srba od strane kantonalnih i federalnih vlasti”, ukazuje Linta.

On ističe da je zbog svega toga Srbima u FBiH potrebna planska i organizovana pomoć Srbije da bi opstali na svojim ognjištima i lakše se borili za svoja prava.

“Zbog toga je potrebno da se osnuje ministarstvo za Srbe u regionu sa ozbiljnim budžetom i stručnim i profesionalnim kadrom koje bi se svakodnevno bavilo rješavanjem problema Srba u FBiH, ali i Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i drugim državama regiona”, naveo je Linta.

On ukazuje da Srbi u regionu imaju šansu da opstanu samo sistematskim pristupom Srbije.

“U suprotnom, preostalim Srbima u FBiH, Hrvatskoj i drugim državama regiona prijeti nestanak”, zaključuje Linta.

PODIJELI