U GAČIĆEVOM SELU NE ŽELE NJEGOV GROB Pitanje je šta će biti sa 40 dunuma šume i pašnjacima

0
675

Nakon što je prije tri dana likvidiran u okršaju s policijom u Medvjedicama između Tarčina i Lepenice, čekalo se da bude završena obdukcija višestrukog ubice Edina Gačića. Tako će ovih dana i zvanično na stravični slučaj njegovog krvavog pohoda biti stavljena tačka.

Međutim, još nije poznato šta će biti s njegovim tijelom, odnosno ko će, gdje i kada sahraniti Gačića.

Procedura je takva da bi tijelo trebalo preuzeti pokopno preduzeće mjesta prebivališta mrtvaca. Običaj je, naime, da kada se sahranjuje osoba bez ijednog srodnika i kada nema ko da plati troškove, nadležno pokopno društvo šalje dopis resornom Ministarstvu rada i socijalne politike, koje iz svojih sredstava finansira cjelokupni iznos troškova ukopa.

Odgovor je Avaz pokušao dobiti iz pokopne firme „Standard“ u Konjicu, s obzirom na to da je Gačić imao kuću u konjičkom selu Brđani. Tamo, međutim, juče nisu imali nikakvih informacija.

Mještani Brđana ne žele njegov grob na svom groblju. Fehra Tukić  i njen suprug  su Gačićeve prve komšije. Prema njihovim riječima, nije im nimalo svejedno ako Gačić bude sahranjen u Brđanima.

– Ali, ko nas pita, sila Boga ne moli. Gačića smo upoznali čim je stigao. Sam je došao na naš prag, počastio nas šljivama. Sjedio je kod nas u kući, pili smo kafu. Sve nam je ispričao, da je ubio majku, saborca i da je sve to odležao u zatvoru. Kazao nam je da je sada slobodan čovjek i da namjerava nešto dobro učiniti sa svojim životom – kazao je Tukić.

Kupio šumu

Ističe i kako ništa nije ukazivalo na to da bi Gačić mogao opet počiniti zločin.

– Taj se više u naše selo ne vraća – dobacuje jedan od mještana.

Amel ef. Smajlović, imam u selu Šunji, kojem pripadaju i Brđani, potvrdio je da mještani ne žele Gačića na lokalnom groblju, a gdje bi mogao biti sahranjen, ne znaju ni u Islamskoj zajednici Konjic.

– Niko nas još nije kontaktirao, niti nas obavještavao o sahrani. Ni nama nije jasno – kazao je ef. Smajlović.

Osim gdje će biti sahranjen, pitanje je i šta će sada biti s Gačićevom imovinom. Tukić je ispričao da je Gačić, osim kuće, u Brđanima kupio i više od 40 dunuma šume te nekoliko pašnjaka na okolnim brdima.

Šta krije kuća likvidiranog ubice

Gačićeva kuća nakon svega što se izdešavalo i dalje izaziva zebnju kod komšija. Niti joj ko prilazi niti ko želi imati išta s njegovom imovinom.

Gačić je šumu platio 60.000 KM. Kasnije je prodavao drva, a zarađeni novac planirao uložiti u biznis s voćem. Namjeravao je kupiti pakirnicu i u podrumu je osposobiti za pakovanje voća s imanja.

PODIJELI