U interesu poljoprivrednika da budu u sistemu PDV-a

0
1649

Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu opštine Prnjavor, danas je, u saradnji sa Poljoprivrednom savjetodavnom službom pri resornom ministarstvu RS, organizovalo stručno predavanje za poljoprivredne proizvođače sa područja ove opštine. 

Tema predavanja za poljoprivrednike bila je porez na dodatu vrijednost u poljoprivredu, u okviru koje se obrađuju registracija, status i poslovanje poljoprivrednih proizvođača u sistemu PDV-a, a predavač je bio Jozo Piljić.

“Poljoprivrednici mogu imati tri statusa i to: da su u sistemu PDV-a sa svim pravima i obavezama, da su kortisnici paušalne naknade i da nisu ni u jednoj od ove dvije kategorije” kazao je Piljić.

On je istakao da je interes poljoprivrednika koji izlaze na tržište da budu u sistemu PDV-a.

“Poljoprivrednici koji ulažu u izgradnju svojih objekata, štala, farmi, nabavke traktora, a u sistemu su PDV-a, imaju pravo odbitka ulaznog poreza od svoje obaveze” kazao je Piljić.

Dodao je i da oni proizvođači koji ne prelaze prag registracije od 50.000 KM ili 15.000 KM katasterskog priohoda, od poljoprivrede i šumarstva, imaju pravo na pašualnu naknadu.

Poljoprivredni proizvođač iz Štrbaca, Boro Babić u sistemu PDV-a je tri godine, a njegova iskustva su, kaže, pozitivna.

“Prednosti koje nudi sistem PDV-a je što možete vratiti porez i pojeftinjujete proizvodnju, tako da je vaš proizvod samim tim skuplji” kazao je Babić.

Opština Prnjavor kroz finansijsku podršku, različite vidove podsticaja i stručnih predavanja podržava razvoj poljoprivredne proizvodnje, kako bi se upotpunila znanja poljoprivrednika, istakla je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu opštine Prnjavor, Dragana Tomaš./R.P./

 

PODIJELI