U Jakutiji minus 48 stepeni celzijusa

0
542
 Temperatura vazduha u ruskoj oblasti Jakutiji spustila se na minus 48 stepeni Celzijusovih, a u nekim područjima otkazana je nastava.

Vanredne mjere primjenjuju se na ovom ruskom dalekom sjeveru, oko 4.900 kilometara istočno od Moskve.

Ovaj ledeni talas, koji nije neuobičajen za Jakutiju, zahvatio je sjever i sjeveroistok regiona.

Temperatura niža od 45 stepeni Celzijusa izmjerena je na 12 lokacija, a minus 48 stepeni zabilježeno je u selu Džardžan, na sjeveru Jakutije.

Regionalne službe za vanredne situacije saopštile su da su im prioritet lokalni i takozvani zimski putevi, odnosno zaleđene rijeke i jezera.

“Imajući na umu velike razdaljine između nenaseljenih područja savjetujemo vozačima da ne idu sami na put bez prateće opreme i moguće dodatnih vozila. Takođe, vozači treba da provjere operativne funkcije vozila, termalnu izolaciju, kao i da li imaju dovoljno hrane i goriva, jer ukoliko se automobil ili drugo vozilo pokvare u tundri i tajgi to može da znači gubitak života”, saopštile su službe za vanredne situacije, prenio je TASS.

U nekim područjima otkazana je nastava, a zimski raspust je produžen u osnovnim školama u Jakutsku i nekim drugim oblastima.

Nastava u osnovnim školama obično se otkazuje ako temperatura padne na minus 45 stepeni, dok je u srednjim i višim školama ta granica minus 48, odnosno minus 50 stepeni.

PODIJELI