U kampovima trenutno 5.500 migranata, Radončić najavio novi pristup

0
520

Članovi Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH konstatovali su danas da je, zbog vremenskih uslova, smanjen broj ulazaka ilegalnih migranata u BiH, te da se trenutno u prihvatnim centrima nalazi 5.500 osoba.

Na sastanku u Sarajevu razmotrena je trenutna situacija u ovoj oblasti, a ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Fahrudin Radončić najavio je novi pristup u upravljanju ilegalnim migracijama u BiH.

On je istakao da će fokus biti na efikasnijoj kontroli granice i sprečavanju ulazaka ilegalnih migranata u BiH, jačanju kapaciteta Granične policije i Službe za poslove sa strancima BiH.

Radončić je najavio i razgovore sa ministrima unutrašnjih poslova susjednih zemalja o zajedničkom rješavanju ovog problema, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

On je posebno naglasio da briga o migrantima ne može biti problem samo Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, već svih institucija i nivoa vlasti u BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih nadležnih ministarstava i institucija sa nivoa BiH, entitetskih štabova za migracije i Brčko distrikta, međunarodnih organizacija, kao i policijski komesari Unsko-sanskog i Kantona Sarajevo.

Članovi Operativnog štaba dogovorili su i održavanje posebne tematske sjednice na kojoj će biti pripremljena nova strategija i plan za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH.

PODIJELI