U kosmičkoj trci Rusija bi se mogla okrenuti Kini

0
312

Rusija želi da nastavi postojeće partnerstvo u svemiru koje ima sa Amerikancima, ali bi se mogla okrenuti Kini, piše New York Times.

Američka administracija je već predložila da do 2025. godine prestane podrška Međunarodnoj svemirskoj stanici, što je trenutno najveći zajednički projekat dveju zemalja.

Umjesto toga, americka svemirska agencija NASA ima planove za svoju kosmičku stanicu u orbiti oko Mjeseca sa koje bi se slala letjelice na mjesečevu površinu i testirala tehnologije za moguće misije na Mars.

New York Timeukazuje da razgovori između Rusije i SAD na tu temu neće biti laki i dodaje da od pomoći svakako nije bio ni nedavni misteriozni incident. U avgustu je u zidu ruske kapsule “Sojuz”, pošto je pristala uz svemirsku stanicu, bila otkrivena rupa kroz koju je isticao vazduh.

Direktor Ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin izjavio je tada da se radi o aktu sabotaže. Ruski mediji su spekulisali da su možda američki kosmonauti to učinili, što je NASA demantovala. Čak i ako se ta misterija ostavi po strani, nije jasno koliko još može da traje saradnja u svemiru između SAD I Rusije, u trenutno neprijateljskoj atmosferi koja okružuje njihove odnose.

Rogozin je izjavio da Rusija želi da sa SAD i njihovim saveznicima nastavi zajedničke letove u kosmos i smatra njihovi svemirski programi treba da budu jubive svrhe. povezani kao simbol koegzistencije i korišćenja nauke u miroljubive svrhe.

Prema njegovim riječima, bilo bi pogrešno ulaziti u rizične kosmičke poduhvate bez Rusije, pošto bi ruska tehnika u svemiru mogla da bude vrsta obezbjeđenja i da posluži kao rezervni transportni sistem ako nešto na Mjesecu krene naopako.

Analitičari smatraju da je motiv Moskve taj što nema novca za sopstvenu stanicu na Mjesecu, jer je njen svemirski program tek nešto oko desetine američkog.

Rogozin, međutim, kaže da, ako se ne dogovori nastavak rusko-američke saradnje u svemirskom programu, Rusija bi mogla da se okrene Kini ili Indiji za takvo partnerstvo.

“Kina nudi mnoge inicijative za saradnju, traži da im pomognemo u razvoju, iako su i sami već prilično napredovali”, rekao je Rogozin i dodao da Kinezi predlažu izgradnju zajedničke svemirske stanice sa Rusijom. On je čak pomenuo ideju o svemirskoj stanici zemalja BRIK (Brazil, Rusija, Indija, Kina).

Rogozin je u novembru naložio Ruskoj akademiji nauka da izradi studiju o mogućnosti sasmostalnog ruskog programa izgradnje beze na površini Mjeseca.

Direktor Instituta za svemirsku politiku u Moskvi, Ivan Mojsejev, međutim, kaže da bi za Rusiju izgradnja stanice na Mjesecu bila prava fantastika, s obzirom na budžetska ograničenja. “Tehnički kapaciteti postoje, ali ne i finansijski”, rekao je on.

Rogozin smatra da su odvojeni svemirski programi korak unazad.

“Bolje je i jeftinije da budemo zajedno. Političari će reći ”Idemo sami”, ali politika se završava tamo gdje počinje mišljenje ozbiljnog naučnika. To je ono što ću ja reći”, kaže Rogozin i upozorava:

“Ako SAD odluče da isključe Rusiju, a desi se neka vanredna situacija, ko će na nju odgovoriti?”

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here