U MALOM ŠENGENU VIDE VELIKA RJEŠENJA Imaju li domaći funkcioneri ozbiljne namjere

0
201

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Denis Zvizdić, tvrdi da bi „mali Šengen“ mogao da relaksira političke odnose u regiji.

S druge strane, pojedini analitičari tvrde da ako su lideri regiona htjeli iskreno da sarađuju to su mogli da urade i ranije, bez inicijativa.

Inicijativa „mali Šengen“ postala je sve češća tema o kojoj političari Bosne i Herecegovine pričaju. Poslednjih dana ova inicijativa ima samo pozitivne komentare, a osim tvrdnji da bi BiH pristupanjem „malom Šengenu“ olakšala protok roba, ljudi i usluga, neki smatraju da bi se poboljšali i politički odnosi.

Tako je zamjenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Denis Zvizdić, poručio da bi „mali Šengen“, osim ekonomskih prednosti, morao voditi ka relaksaciji političkih odnosa u regionu, kao i ubrzanom rješavanju otvorenih pitanja.

– Smatram da bi najbolje rješenje bilo da se osmisli model povećanog nivoa ekonomske i društvene integracije regiona Zapadnog Balkana, koji bi dao vidljive rezultate u roku od nekoliko godina, što znači da bi se sporazum ili “mali Šengen” potvrđivao od država učesnica svakih maksimalno pet godina. Tako bi se mogli pratiti i vrednovati zacrtani ciljevi i ostvareni rezultati, čime bi interesi država bili zaštićeni – zaključuje Zvizdić u razgovoru za “Avaz”.

Može li jedna inicijativa zaista opustiti ove zategnute odnose u regiji i da li su njihove namjere iskrene, pitali smo i stručnjake. Politička analitičarka Ivana Marić smatra da je „mali Šengen“ dobra priča, ali da je pravo pitanje koliko je sve to iskreno.

– Da želimo da sarađujemo ne bi nam trebao ni mali ni veliki Šengen, mogli bismo da sarađujemo bez toga i logično je da ove zemlje koje su ostale van Evropske unije sarađuju. Međutim, sumnjam u iskrene nemjere ovih vinovnika i mislim da će to završuiti kao svi dosadašnji projekti – kaže ona.

Marićeva vjeruje da je „mali Šengen“ više propagandni pokušaj prikrivanja nerada, nego što će od toga ispasti nešto korisno.

– Nažalost, strukture koje imamo u svim državama nisu spremne na veću saradnju i mislim da ovo rade da malo zabave javnost – smatra Marićeva.

Komentarišući izjavu Zvizdića da „mali Šengen“ može relaksirati političke odnose, pita ko ih uopšte „uzbuđuje“!?

– Do relaksiranja će možda doći kada prestanu izbori pa kada im ne bude trebalo da zakuhavaju. Do relaksacije će doći i onda kada političari počnu da daju određene rezultate svog rada i njima počnu da grade kampanju – zaključila je Marićeva.

/Srpskainfo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here