U narednim danima temperature vazduha i preko 40 stepeni

0
700

 

 

Od sutra Balkan će zahvatiti novi toplotni talas, treći od početka ljeta. U narednim danima mogli bi se rušiti i rekordi prethodnih godina, kada je temperatura u hladu dostizala 43 stepena.

 U takvim situacijama, kažu stručnjaci, procedura je jednostavna – uzimati što više vode i ne izlaziti napolje.

Topla struja sa sjevera Afrike, glavni je krivac što bi narednih dana ulice mnogih gradova u Srpskoj mogle da budu prazne. Ekstremno visoke temperature počinju već sutra, kada bi živa na termometru mogla da dostigne 39 podiok.

– Do kraja sedmice temperature će biti 40 stepeni pa čak i preko u pojedinim gradovima, upozorava Draško Rudan iz Hidrometeorološkog zavoda.

Treba imati na umu da meteorolozi temperaturu mjere u hladu na visini od 2 metra i travnatoj površini. Bude li u takvim uslovima živa na termometru narednih dana pokazala 40 stepeni – na betonu i suncu subjektivni osjećaj biće kao da ima više od 50 stepeni.

Da nam se bliže ekstremno visoke temperature već je vidljivo u službama hitne pomoći. Građani su već počeli da traže savjete i preduzimaju mjere predostrožnosti. Uzimati što više tečnosti, nositi pamučnu odjeću, ne izlaziti napolje u periodu od 10 do 17 časova, uglavnom su savjetu doktora.

Ljeto 2012. bilo je najtoplije od kad se vrše mjerenja. U pojedinim mjestima dostignut je apsolutni maksimum.
Izvor:(RTRS)

PODIJELI