U NOVOJ GODINI OČEKUJE SE VIŠE SPREMNOSTI MMF-a ZA KLJUČNE TEME

0
286

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da ne očekuje podršku sadašnjih struktura vlasti u BiH kruto postavljenom pismu namjere Misije MMF-a i izrazio nadu da će u MMF-u u prvom kvartalu 2021. godine biti više spremnosti za ključne teme koje su potrebne u aranžmanu sa BiH.

Tegeltija je naveo da u pismu namjere nisu sadržane nikakve ozbiljne ekonomske reforme, već pitanja koja su prepisana iz izvještaja s Evropskom komisijom.

Prema njegovim riječima, Evropska komisija ima svoje zahtjeve što se tiče energetike, zaštite, gasa, električne energije.

“I sad smo došli u jednu situaciju: ako ispunite uslove prema Evropskoj komisiji, dobijate status. A sad MMF to prepiše i postavi kao prethodnu mjeru da bismo dobili aranžman”, izjavio je Tegeltija za sarajevsko “Oslobođenje”.

On je istakao da su za BiH uvijek najteža bila ona pitanja o zakonu o radu, poreskom zakonu i tome slično, a sad se govori i o zakonu o gasu, elektronskom potpisu, registru građana.

“Volio bih samo da mi neko objasni kako će taj registar pomoći našem zdravstvenom sektoru? To je neko MMF-u postavio kao da je nešto važno, a oni su se toga prihvatili”, rekao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara ocijenio je da u aranžmanu MMF-a ima previše političkih i nepotrebnih tema, a malo onih o ključnim ekonomskim temama, izrazivši nadu da će se to promijeniti u prvom kvartalu nove godine.

/SRNA/

PODIJELI