U Parizu uhapšen lider “žutih prsluka”

0
427

Erik Drue, jedan od lidera pokreta “žutih prsluka”, uhapšen je u Parizu zbog “organizovanja neprijavljenih protesta”, javljaju danas francuski mediji.

Drue je uhapšen u srijedu uveče u blizini Јelisejskih polja, kada je zajedno sa 50-ak osoba u žutim fluorescentnim prslucima došao na Trg Konkord, kako bi zapalili svijeće u znak podrške povrijeđenim demonstrantima iz tog pokreta.

Drue se još nalazi u policiji, zajedno sa još tri osobe, prenosi portal “Frans enfo”.

Inače, Drue je već bio uhapšen 22. decembra zbog nezakonitog nošenja neke vrste pendreka i “učešća u grupi oformljenoj radi nasilja ili uništavanja”, za šta će mu biti suđeno 5. juna.

Francuska televizija BFM navodi danas da sinoćno okupljanje “žutih prsluka” na Trgu Konkord nije prvo koje nije prijavljeno vlastima, ali napominje da je Drue pod istragom te da, u okviru pravosudne kontrole, mora da poštuje određene obaveze.

Advokat Erida Druea rekao je da je riječ o “neopravdanom hapšenju i praksi neke druge zemlje i nekog drugog vremena”.

Od kada je 17. novembra 2018. pokret “žutih prsluka” postao aktivan, na društvenim mrežama su se oglasile mnogobrojne grupe pozivajući na antivladine proteste svake subote do 31. decembra, pri čemu je retko koji protest bio prijavljen vlastima, ali je bilo teško identifikovati organizatore okupljanja.

U srijedu je međutim, Erik Drue lično, na video-snimku objavljenom na Fejsbuku, pozvao na organizovanje akcije te večeri na Јelisejskim poljima sa ciljem da se “javnost šokira”.

Poslije tog poziva, vlastima je postalo jasno da je Drue jedan od organizatora, što je opravdalo njegovo hapšenje.

(Tanjug)

PODIJELI