U ponedjeljak u Bihaću protesti zbog migrantske krize

0
536

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, podržao je održavanje protesta zbog migrantske krize koje je neformalna grupa građana zakazala za ponedjeljak, 13. augusta, u ovom gradu s početkom u 12 sati pod nazivom “Zašto baš Bihać?”.

“Zar nije logično da u situacijama kada država zakaže, kada ne može ili ne želi riješiti neki problem, da se građani čija su prava i životi ugroženi okupe i demokratskim putem zahtijevaju od nadležnih institucija da rade svoj posao”, kaže Fazlić.

Prema njegovim riječima, cjelokupna migrantska kriza se lomi preko leđa Bihaća, a gradske vlasti nemaju nikakve zakonske alate da djeluju.
“Nemamo svoju policiju, ne možemo nikome ništa narediti, nemamo ured za strance, čak ni inspekciju za kontrolu boravka. Svim upravljaju drugi, a ništa ne poduzimaju! Mjesecima zovemo, upozoravamo, kukamo, molimo, sastančimo, šaljemo dopise, vršimo medijske pritiske, ništa! Takav odnos nadležnih državnih institucija i nerazumijevanje guraju nas u očaj”, kaže Fazlić.

Dodaje da građani Bihaća nisu ksenofobični niti nehumani i da su to pokazali svih proteklih mjeseci svojom brigom za migrante.

“Želimo najbolje ljudima koji su se našli u nevolji, ali i sebi! Ovako nije dobro ni njima ni nama. Ovo je ubijanje jednog od najljepših gradova u BiH i ne možemo to dopustiti”, rekao je Fazlić te zahvalio građanima koji su inicirali održavanje protesta.

Međutim, ne dijele svi Fazlićevo mišljenje, pa se tako Gradski odbor SBB BiH u Bihaću ogradio od najavljenih protesta. U ovoj stranci smatraju da se radi o političkoj manipulaciji te ističu “da su zabrinuti odsustvom liderstva i vizije vladajućih gradskih struktura i gradonačelnika Fazlića, koji ni sam više ne zna šta gdje izjavljuje”.

(Nezavisne)

PODIJELI