U potrazi za poslom stigao do Kine

0
365

Tridesetosmogodišnji Obren Bjelošević iz Dervente, u potrazi za poslom i boljim životom, otisnuo se u Kinu, za koju kaže da je drugi svijet u odnosu na zapadnu civlizaciju.

Obren je po zanimanju profesor sociologije i filozofije. Radio je povremeno i druge različite poslove da bi mogao da pokrije troškove studiranja, a veliku pomoć imao je od roditelja i strica.

“Dvanaest godina nakon završenog fakulteta imam osam godina radnog staža, godinu dana volontiranja u Češkoj i tri godine rada na crno. Uspio sam da kupim gitaru, bicikl i automobil star 20 godina. Dovoljno da imam bar nešto da ostavim kad krenem na put”, kaže Bjelošević.

U Kinu je otišao krajem 2018. godine u namjeri da se ostvari u novom svijetu kao poslovan čovjek, a prije toga radio je razne poslove u Banjaluci.

“Prije nego što sam krenuo na put raspitao sam se o uslovima života i dobio informacije da su pristojni i da Kina pruža mogućnosti za rad, naročito u oblasti trgovine”, precizira Bjelošević.

Tokom puta za Kinu sjedio je u avionu pored dvije djevojke koje su mi poslije pomogle da se snađe i sjedne u autobus za Šendžen.

“Shvatio sam da Kinezi veoma rijetko i malo govore engleski jezik, ali da i, uprkos takvoj barijeri, ostavljaju utisak jako srdačnih i dragih ljudi, otvorenih za komunikaciju i spremnih da pomognu”, opisuje prve utiske Bjelošević.

Nakon dolaska u Kinu počeo je da razvija mrežu poslovnih kontakata kako bi mogao da nađe i organizuje isporuke robe za naručioca.

“Za poslovanje sa Kinezima važno je imati našeg čovjeka u Kini koji je u kontaktu sa njihovim trgovcima. Nadam se uspjehu i da će naša zemlja i ljudi prepoznati poslovne mogućnosti i prijateljstvo koje mogu imati u kineskom narodu”, ističe Bjelošević.

Bjelošević je 4. februara imao čast da bude dio Festivala proljeća ili kineske Nove godine, kojima Kinezi pridaju veliki značaj.

“Kinezi masovno idu na godišnji odmor u naredne dvije sedmice i mnogo putuju. Kineske željeznice očekuju ogromnu zaradu od karata jer tad prevezu oko tri milijarde putnika”, navodi Bjelošević.

Ljudima koji su cijeli život izloženi uticaju zapadne civilizacije, kada prvi put stupe na tlo Kine, sve izgleda kao na gotovo drugoj planeti, što je posebno izraženo u prvim danima boravka, kaže Obren Bjelošević.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here