U Prnjavoru držana 44. Ukrajinska zabava

0
256

U Prnjavoru je na kojoj je izveden prigodan kulturno-umjetnički program uz nezaobilaznu igru “hopak”, a gostima su služene piroge, tradicionalno ukrajinsko nacionalno jelo.

Predsjednik Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva “Taras Ševčenko” Prnjavor Ivica Kulena rekao je da je zabavi prisustvovalo oko 230 gostiju iz Švajcarske, Austrije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, svih krajeva BiH.

“Došli su nam gosti sa svih strana. Nije teško održati tradiciju ukoliko u blizini imate ljude koji vas podržavaju, a mi to imamo u Prnjavoru i nadam se da ćemo još dugo zajedno slaviti”, izjavio je Kulena novinarima.

Sveštenik Orel Zakaljuk rekao je da je Ukrajinska zabava veče na kojoj se tradicija ovog naroda na najljepši način prezentuje svim gostima.

“Pokazujemo koliko je to lijepa i bogata kultura, a zahvalnost za podršku dugujemo svim dobrotvorima, kao i našem društvu ‘Taras Ševčenko’ koje se više od 134 godine trudi da sačuva ukrajinsku kulturu na ovim prostorima”, dodao je ukrajinski sveštenik.

Tradicionalnoj zabavi Ukrajinaca u Prnjavoru sinoć je prisustvovao i gradonačelnik Darko Tomaš koji je ponovio da skoro više od 10 odsto svih nacionalnih manjina u BiH živi upravo u Prnjavoru, zbog čega ovaj grad opravdava naziv “Mala Evropa”.

“Osim tri konstitutivna naroda, ovđe žive i pripadnici 13 nacionalnih manjina, a Ukrajinci su najbrojniji, najorganizovaniji i njihovo kulturno-umjetničko društvo je veoma aktivno. Uvijek mi je čast i zadovoljstvo da prisustvujem njihovim zabavama”, rekao je Tomaš.

SRNA

PODIJELI