U Prnjavoru održana akcija dobrovoljnog davanja krvi

0
645

Opštinska organizacija Crvenog krsta Prnjavor, organizovala je tradicionalnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Ova akcija koja je organizovana u prostorijama Crvenog krsta, okupila je oko 100 donatora koji su donirali ovu dragocjenu tekućinu.

Nošeni idejom o humanošću i sa željom da nekome olakšaju život, danas su mnogobrojni darivaoci krvi ispunili prostorije Crvenog krsta. Mnogi od njih dolaze prvi put a ima i onih koji dolaze  duži niz godina na ovu tradicionalnu akciju. Milutin Rosić višestruki davalac krvi koji se i ove godine odlučio odazvati ovom humanom činu.

On kaže kako ovakve akcije za nekoga mnogo znače i da se uvjek trudi da kroz ovakve akcije pobjedi humanost.

,, Krv dajem, davao sam i prije ranjavanja a inače sa teži ratni vojni invalid. To osjećam neko zadovoljstvo kad nekome mogu pomoći a tu pored sebe imam i čovjeka koji je najviše dao krv, koji može biti primjer i meni i drugima da uvjek možemo pomoći nekome. Naše malo nekome mnogo znači. Dolaziću dokle god budem mogao,do 65 ako budem živ ”,izajvio je Rosić.

Akcijama dobrovoljnog davanja krvi uvjek se rado odazivaju i sportisti među kojima su bili članovi borilačkog kluba ,,Krav maga” iz Prnjavora. Član kluba Dušanka Domuz  rekla kako je važno učestvovanje u ovakvim događajima pri čemu je pozvala ljude da se uključe u njihov klub kako bi učestvovali i pokazali kroz zdrav život i humani gest.

,, Došli smo da podržimo ovu akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Kao aktivni sportisti mislimo da je to veoma humano. učestvujemo u mnogim humanitarnim akcijama. Inače volimo sport. Ja se nadam da je odziv danas dobar i nadam se da će mo i u budućnosti podržavati ovakve akcije.” ,izjavila je Domuzeva.

Sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta Đurađ Stojčić kaže kako je zadovoljan velikim brojem dobrovoljnih davalaca kao i kako u ovakvim akcijama, sve više učestvuju mladi što prema njegovom mišljenju, prestavljaju adekvatnu zamjenu za one koji su premašili 65 godina.

,, Danas organizujemo treću po redu ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi zajedno sa transfuzijom iz Banja Luke. Od devet sati nema prekida, ljudi stalno dolaze i krv daju. Mislim da će biti, očekivani broj oko 100 dobrovoljnih darivalaca najmanje koliko ih je do sada prošlo. To je naša tardicionalna aktivnosti Crvenog krsta koja radi na edukaciji i propagiranju dobrovoljnog davalaštva. Od Crvenog krsta Republike Srpske do opštinskih do  gradskih organizacija.  Nadamo se da činimo jedno dobro djelo kako bi obezbjedili dovoljne rezerve krvi, za operacije naših sugrađana.”,izjavio je Stojčić.

Na dobrovoljnoj akciji darivanja krvi koja je organizovana od 9 do 13 časova, učestvovali su dobrovoljni davaoci starosti od 18 do 65 godina. Za sve njih u prostorijama doma Crvenog krsta je bilo obezbjeđeno i određeno jelo i piće.

TV K3

PODIJELI