U Prnjavoru počelo opštinsko prvenstvo u šahu za penzionere (FOTO)

0
278

U Prnjavoru je počelo šesto opštinsko prvenstvo penzionera u šahu koje se organizuje od strane opštinskog Udruženja penzionera a podršku svemu dalo je Udruženje penzionera Republike Srpske, opština Prnjavor kao i Šahovski savez Republike Srpske.

Na ovom prvenstvu svoje učešće je uzeo i Milovan Vasilić koji ovu figure na šahovskoj tabli pomjera još od mahih nogu. On kaže da je nekada davno ovu igru je učio od starijih a danas pokušava da nekin novim generacijama, prenese čari ove misaone igre. Podsjeća kako mu šah pomaže da održi vitalnost života.

Član opštinskog Udruženja penzionera Prnjavor napominje Živko Vinčić kaže kako je ovo prvenstvo jedno u nizu događaja koje ovo udruženje organizuje tokom godine i da predstavlja predhodnicu republičkog prvenstva koje će biti organizovano krajem septembra ove godine u Tesliću.

Navodi kako se ove godine prvenstvo ogranizuje u manjem obimu, zbog epidemiološke situacije vezane za virus korona.

Član upravnog odbora Šahovskog Saveza Republike Srpske i predsjendik Šahovskog kluba ,,POŠK” iz Potočana Miroslav Popadić napominje kako je veoma važno da se šahovski sport promoviše u Srpskoj.

Podsjeća da su oni pokušavali da Šahovski savez postave na noge koji se našao u krizi nakon umiranja predhodnog predsjednika.

Navodi i da će u narednim periodima šah zaživiti u Srpskoj jer se nadaju da će u narednom periodu, šah kao predmet biti uveden u osnovne škole, pri čemu su o svemu tome razgovarati i sa predstavnicima ispred ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Povlačenjem prvog poteza, takmičenje je otvorio prvi čovjek prnjavora Darko Tomaš, rekavši kako uvjek daje podršku nastarijim građanima.

Na prvenstvu učestvuje devet igrača a tempo igre je 15.minuta po jednom igraču. Na prvenstvu primjenjuju pravila svjetske šahovske organizacije.

TV K3

PODIJELI