U Srpskoj 12 novozaraženih virusom korona, jedno iz Prnjavora

0
552

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 417 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 12 osoba u Republici Srpskoj.

Riječ je o dva muškarca i deset žena. Dva muškarca su srednje životne dobi, pet žena je srednje životne dobi, a pet žena je starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta pet osoba je iz Banjaluke, tri iz Prijedora, i po jedna osoba je iz Broda, Čelinca, Kotor Varoša i Prnjavora.

Јedna osoba je hospitalizovana, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 časa, testirano je i još 13 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Laktaša, Doboja, Čelinca i Istočnog Sarajeva i svi testovi su negativni. Takođe, testirano je i 20 vaspitača iz dječijih vrtića iz Banjaluke, Broda i Teslića i ovi nalazi su negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.278 slučajeva virusa korona, a ukupno su preminule 92 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Srpskoj su se od virusa korona oporavile ukupno 643 osobe.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 21.700 osoba.

U UKC Srpske ukupno se liječe 93 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na virus korona. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovana su 42 pacijenta teže kliničke slike, dok je u izolaciji pet pacijenata.

Kod tri pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri pacijenta imaju podršku kiseoničke maske. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je deset pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 30 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuta su 54 pacijenta sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 14 pacijenata, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru 14 pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta, i u Bolnici u Gradišci je šest pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 149 osoba, 17 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, dvije osobe su u Domu učenika u Bijeljini i 28 osoba je u Domu učenika u Doboju. U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 4.588 osoba, a nadzor je završen kod 27.967 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja virusa korona.

/RTRS/

PODIJELI