U Srpskoj 194 novooboljelih od tuberkuloze

0
262
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Institutu za javno zdravstvo RS u prošloj godini su prijavljena 194 novooboljela od tuberkuloze, a više oboljelih je bilo među muškarcima u odnosu na žene, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS povom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze.

Ova nedjelja se obilježava sredinom septembra svake godine kako bi se skrenula pažnja javnosti na činjenicu da tuberkuloza i dalje predstavlja značajan zdravstveni problem u većem dijelu svijeta, ali i da prevencija i pravovremeno liječenje ove bolesti imaju značajnu ulogu u njenoj kontroli.

– Bitno je istaći da je tuberkuloza izlječiva bolest, ali borba za kontrolu ove bolesti zahtijeva učešće mnogih, od oboljelih od tuberkuloze, članova njihovih porodica, zdravstvenih radnika, zajednice u kojoj žive do civilnog društva, vlada, privatnog sektora i međunarodnih partnera. Obilježavanje Nedjelje borbe protiv tuberkuloze predstavlja priliku da se kao društvo preispitamo šta preduzimamo u borbi protiv tuberkuloze i šta dalje možemo da uradimo u daljoj kontroli ove bolesti – ističu iz Ministarstva.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, tokom 2017. godine čak 10 miliona ljudi širom svijeta je oboljelo od tuberkuloze, od kojih su 5,8 miliona bili muškarci, 3,2 miliona žene, a oko milion oboljelih su djeca. Osobe koje žive sa HIV-om činile su 9 odsto svih oboljelih. Istovremeno, tokom 2017. godine od tuberkuloze je umrlo 1,6 miliona ljudi.

Tuberkuloza je vodeći uzrok smrti među osobama koji žive sa HIV-om i glavni uzrok smrti povezanih s antimikrobnom rezistencijom. U periodu od 2000. do 2017. godine, zahvaljujući liječenju tuberkuloze na globalnom nivou spaseno je 54 miliona života. Javlja se u cijelom svijetu, a najviše oboljelih je zabilježeno u jugoistočnoj Aziji i zapadnom Pacifiku.

U prošloj godini, Institutu za javno zdravstvo RS prijavljena su 194 novooboljela od tuberkuloze. Više oboljelih je bilo među muškarcima u odnosu na žene.

– Najviše oboljelih od tuberkuloze je bilo u uzrasnoj grupi preko 65 godina starosti. Stopa incidencije je iznosila 16,9 na 100.000 stanovnika. Poredeći sa ostalim respiratornim bolestima, tokom 2018. godine tuberkuloza je imala procenat učešća od 1,86 odsto u ukupnom obolijevanju među respiratornim zaraznim bolestima, te se nalazila na sedmom mjestu po učestalosti u ovoj grupi zaraznih bolesti – podaci su Instituta.

Tuberkuloza je zarazna bakterijska bolest uzrokovana bacilom tuberkuloze, koji najčešće zahvata pluća. Samo mali procenat zaraženih se razboli od tuberkuloze, a rizik za razbolijevanje je mnogo veći kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom. Tako osobe koje žive sa HIV-om imaju 20 do 30 puta veću vjerovatnoću da razviju aktivnu tuberkulozu.

Prenosi se putem kapljica iz grla i pluća osoba koje imaju aktivno oboljenje respiratornih organa uzrokovano ovim bacilom.

Simptomi aktivne tuberkuloze pluća su kašalj (rjeđe sa ispljuvkom ili krvlju), bol u grudima, slabost, gubitak tjelesne težine, povišena temperatura i noćno znojenje.

Za liječenje tuberkuloze koriste se kombinacije antibiotika u periodu od 6 mjeseci.

(Srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here