U Srpskoj dvije osobe preminule, još 50 oboljelih od virusa korona

0
446

U Republici Srpskoj je u posljednja 24 časa novi virus korona potvrđen kod još 50 osoba, te su zabilježena dva smrtna slučaja, rekao je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

– Ovo je dokaz da imamo pogoršanje situacije – kaže v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

U nekim opštinama je ugašeno žarište, što nam je drago, dodaje on.

– Primjenjivanje mjera daje rezultate i bitno je da ostanu opštine uporne u tome. I dalje apelujemo na ljude da se pridržavaju svih mjera – kaže Zeljković.

Kako je rekao imali su sastanke sa kriznim štabovima u vezi sa mjerama u lokalnim zajednicama.

– Pokušali smo da vidimo zašto je došlo do pogoršanja u pojedinim lokalnim zajednicama. Neke smo mjere mi preporučili, a neke su oni sami donijeli. I dalje apelujemo na građane da se pridržavaju mjera – poručuje Zeljković.

Prati se primjena mjera
Kako je rekao prate primjenu mjera ali i eventulano uvođenje novih mjera.

– Opštine imaju sva prava da uvedu strožije mjere od onih koje je preporučio Republički štab za vanredne situacije. Jako nam je bitno da i opštine zajedno sa nama učestvuju u brzom saniranju epidemiološke situacije – istakao je Zeljković.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević ističe da je testirano 237 uzoraka.

Smrtni slučajevi iz Ljubinja i Sokoca
– Smrtni slučajevi su osobe iz Ljubinja i Sokoca. Najviše novozaraženih su iz Zvornika, devet – navodi ona.

Najviše je onih od 30 do 64 godine i dalje. Na liječenju u UKC je 58 osoba, a u ostalim bolnicama je 176 pacijenata.

– Generalno je situacija i dalje nepovoljna. imamo uzlazni trend od početka jula i porast broja osoba na liječenju. Ostajemo posvećeni svim preventivnim mjerama jer daju rezultate i razmaztamo kako organizovati zdravstvene ustanove u narednom periodu – istakla je Đaković Dević.

Više od pola oporavljenih
Kako je rekla od od 4. marta do 13 jula testirano je ukupno 42.126 uzoraka.

– Zaraza je potvrđena kod 3.254 osobe. Oko 52 odsto do sada je oporavljeno. Do sada je zabilježen 41 smrti slučaj. U UKC RS trenutno je smješteno 58 pacijenata, a u sotalim bolnicama 176 – kaže epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Jelena Đaković Dević.

/Srpskainfo/

PODIJELI