U Srpskoj još 262 osobe zaražene, 15 preminulo

0
266

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа izvršеnо је tеstirаnjе 765 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 262 оsоbe, a prijavljeno je i 15 smrtnih slučajeva, saopštio je Institut za javno zdravstvo RS.

Radi se o 137 muških i 125 ženskih osoba, od kojih je 32 mlađe, 160 srednje i 70 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 66 osoba je iz Banjaluke, 47 iz Bijeljine, 16 iz Zvornika, 15 iz Doboja, 13 iz Prijedora, 11 iz Kotor Varoša, deset osoba je iz Gradiške, po devet iz Kneževa i Prnjavora, po osam iz Broda i Laktaša, po sedam iz Mrkonjić Grada i Teslića, pet iz Foče, po tri osobe su iz Lopara, Rudog, Ugljevika, Han Pijeska i Čajniča, po dvije iz Bratunca, Dervente, Modriče, Novog Grada i Čelinca i po jedna osoba je iz Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Petrovca, Petrova, Srebrenice i Trebinja.

Epidemiolog Jela Aćimović, kazala je da je u posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno 15 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona. Radi se o četiri osobe iz Banjaluke, po dvije iz Modriče i Bijeljine i po jedna osoba iz Teslića, Petrova, Broda, Doboja, Čajniča, Višegrada i Foče.

Istakla je da je pored ovih slučajeva stiglo još 19 prijava smrtnih slučajeva koji su se desili u ranijem periodu.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, istakao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna.

“I dalje imamo nepovoljnu epidemiološku situaciju, određeni broj građana i dalje nepoštuje epidemiološke mjere. I dalje imamo nepovoljan tok broja pozitivih lica. Sam broj pozitivnih lica povećava broj hospitalizovanih”, kazao je Zeljković.

On je dodao da sam virus ne poznaje uzrast, pol, vjeru naciju, te da je pridržavanje mjera u budućem peridu neophodno.

“Pozivamo sve građane koji planiraju organizoavnje privatnih zabava za praznike da to ne čine. Biće pojačana kontrola. Institut će pripremiti prijedlog za Republički štab o mjerama tokom praznika”, naveo je Zeljković.

Inastitut je pojasnio da se radi o pet osoba sa Pala, četiri iz Istočne Ilidže, tri iz Istočnog Novog Sarajeva, dvije iz Sokoca po jedna osoba iz Han Pijeska, Kalinovika, Banja Luke, Prijedora i Gradiške.

Ona je podsjetila da je preporuka Instituta da praznike provedemo u krugu onih najbližih i onih do čijeg nam je zdravlja najviše stalo.

Podsjetila je da je u toku sezona zimovanja, te da je to bio izvor zaraze u prethodnoj sezoni u Evropi, ali i kod nas, konkretno u Banjaluci.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 34.028 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 1.462 osobe kod kojih je potvrđen test na virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 19.861 osoba, a testirano je ukupno 149.861 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 1.072, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 362, a u opštim bolnicama 710.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 11.966 osoba, a nadzor je završen kod 106.132 osobe.

/JZU Institut za javno zdravstvo/Nezavisne/

PODIJELI