U Srpskoj kompletno vakcinisan tek svaki četvrti punoljetni građanin

0
211

U Srpskoj su, do 22. oktobra ove godine, prvu dozu vakcine protiv korona virusa primile 313.954, a obe doze 265.463 osobe, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS. 

To znači da je prvom dozom vakcinisano oko 34 odsto, dok je kompletno imunizovano nepunih 29 odsto punoljetnih građana.

Određeni broj stanovnika Republike Srpske vakcinu protiv korone primio je u Srbiji, ali je činjenica da smo i dalje predaleko od kolektivnog imuniteta, koji podrazumijeva 70-80 odsto vakcinisanih.

Među vakcinisanima u Srpskoj je i određen broj djece starije od 12 godina, ali je još riječ o sporadičnim slučajevima imunizacije ove populacije.

Ljekari upozoravaju da ćemo se, bez masovnije imunizacije, i dalje suoačavati sa velikim brojem slučajeva teških kliničkih formi kovida, te zabrinjavajućim brojem preminulih.

Do juče je u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj bilo ukupno 577 kovid pacijenata, od čega na respiratorima njih 54, a na drugim vidovima respiratorne podrške 342. To znači da je skoro 69 odsto hospitalizovanih na nekom vidu mehaničke podrške.

S druge strane,  samo od početka oktobra, kovid je u RS odnio čak 409 života, dok su u ovom talasu preminule ukupno 853 osobe.

Za dvije sedmice, od ove opake bolesti umrle su i tri osobe mlađe od 29 godina.

Ipak, u najvećem riziku od teške forme kovida, te smrtnog ishoda ove bolesti, jesu pacijenti starije životne dobi, hronični bolesnici, te neadekvatno liječeni i neblagovremeno upućeni u bolnicu.

srpskainfo

PODIJELI