U Srpskoj u septembru posao pronašlo 5.000 osoba

0
309
Više od 5.000 osoba u Srpskoj u septembru je pronašlo posao. Tako je u devetom mjesecu sa evidencije nezaposlenih u prosjeku svaki dan brisano oko 173 osobe. U Zavodu za zapošljavanje kažu, bilježi se najniža stopa nezaposlenosti do sada. Trenutni i rekordni nivo iznosi 11,7%.

“Stopa nezaposlenosti sada se negdje kreće oko 11%. Prošle godine smo imali u istom periodu negdje oko 15%. Znači, iz godine u godinu stopa nezaposlenosti se smanjuje. 2015. je bila negdje  24 %. Može se desiti da do kraja godine stopa nezaposlenosti bude ispod 10%”, kaže Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Resor predlaže set zakona koji ide u pravcu smanjenja stope nezaposlenosti, poručuje ministar rada i boračko – invalidske zaštite. Duško Milunović kaže, samo ministarstvo na čijem čelu je on, predložilo je pet zakona iz oblasti rada. Cilj Vlade je, tvrdi, povoljniji privredni ambijent.

“I ovo što smo činili kroz program zapošljavanja i samozapošljavanja, prvi put ove godine smo uspjeli da obezbijedimo sredstva za sve koji su konkurisali za pripravnički staž, ukupno 770 lica je zaposleno. To je isto bio pokušaj da im se obezbijedi da odrade pripravnički staž ili da ostanu na mjestu gdje su odradili pripravnički ili da im se da mogućnost da polože državni ispit i poslije toga da konkurišu”, kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju septembra bilo je oko 86.000 nezaposlenih. U isto vrijeme, prema podacima Poreske uprave, na obavezne vidove osiguranja po osnovu zaposlenosti prijavljeno je gotovo 308.000 radnika. Ova brojka prikazuje i rekordnu zaposlenost u Republici Srpskoj.

atv

PODIJELI