U TOKU PRIPREME ZA OTVARANJE ZAVIČAJNOG MUZEJA /FOTO/

0
306

U zgradi nekadašnjeg Vojnog odsjeka u toku su pripreme za otvaranje Zavičajnog muzeja, koji bi u narednih nekoliko mjeseci, nakon što se završe formalnopravne procedure, trebao da otvori vrata za posjetioce.

U Muzeju se trenutno nalaze četiri od planiranih šest etnografskih postavki – prikaz predmeta i unutrašnjosti, odnosno ambijentalne cjeline enterijera jednodjelne brvnare prizemnice, muške i ženske tradicionalne narodne nošnje iz okoline Prnjavora, predmeti tkačke radinosti i predmeti, oruđe i alat korišteni pri poljoprivrednim radovima.

Profesor istorije Dario Topić je u izjavi novinarima podsjetio da se na osnivanju Zavičajnog muzeja u Prnjavoru radilo više godina, čemu je prethodila izrada projekta restauracije, adaptacije i sanacije zgrade iz austrougarskog perioda koja ima svoju arhitektonsku i istorijsku kulturološku vrijednost.

Topić je istakao da je trenutnom postavkom obuhvaćeno oko 200 različitih predmeta.

“Ukupna zbirka, koju sam kroz 14 godina istraživačkog rada uspio da prikupim, ima oko 1.000 predmeta, od kojih je dio uskladišten u muzejskom depou. U planu je da etnografsku zbirku upotpunimo sa postavkama muzičkih narodnih instrumenata karakterističnih za ovaj kraj i alatom stolarske i kovačke radionice”, rekao je Topić.

On je pozvao građane koji u svom posjedu imaju predmete istorijske i kulturološke vrijednosti da ih ne bacaju, nego poklone Muzeju, gdje će biti sačuvani od propadanja.

Zavičajni muzej u Prnjavoru imaće i istorijsku postavku.

/SRNA, T.S./

PODIJELI