U toku realizacija projekta “Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama”

0
220

Projekat pod nazivom „Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama“ koji provodi IN fondacija, Fondacija za unapređenje socijalne inkluzije djece i omladine u BiH na području opštine Prnjavor, biće realizovan do kraja februara mjeseca.

Projekat ima za cilj da osnaži mlade da se više uključe u rješavanje važnih problema u lokalnim zajednicama. Mladi uzrasta od 15-24 godine učestvovali su u radionicama, gdje su stekli nova znanja i vještine za pripremu prijedloga projekata, a nakon obuke, imali su priliku da izrade projekte i dobiju podršku za svoje inicijative.

U okviru projekta, a do kraja februara mjeseca biće realizovano šest mini projekta i to: „Mjesec srednjoškolaca“, „Kratki film o vršnjačkom nasilju“, „Festival aktivizma i tolerancije – Pokaži što znaš“, „To nisam ja – forum teatar“, „Veb stranica – Mladi kao snaga promjene, VAL“ i „Zdravlje na dva točka“.

Projekat pod nazivom „Mjesec srednjoškolaca“ izradio je lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca BiH Prnjavor, sa ciljem da se poveća nivo uključenosti mladih u omladinski aktivizam. Projekat se sastoji iz četiri tematske sjednice sa nizom aktivnosti, poput muzičkog koncerta, sportskih događaja, projekcije edukativnih filmova, sedmičnih radio emisija i sl.

Savjet učenika JU CSŠ „Ivo Andrić“ izradiće kratki film o vršnjačkom nasilju, u cilju podizanja svijesti mladih o problemu vršnjačkog nasilja. Kroz film će biti pružena podrška žrtvama nasilja, kao i informacije o vršnjačkom nasilju i načinu kako smanjiti isto.

Projekat „Festival aktivizma i tolerancije – Pokaži što znaš“ izradio je Savjet učenika JU Gimnazija Prnjavor, sa ciljem da se unaprijedi aktivizam, društvena odgovornost i uključenost mladih u život lokalne zajednice. Projekat obuhvata 16 radionica o aktivizmu u dvije srednje škole, radionice o toleranciji i različitosti, Festival aktivizma i tolerancije „Pokaži šta znaš“, igru „Tajni prijatelj“ kao i novinarsku sekciju koja prati sve događaje u okviru projekta.

Dramska scena SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor osmislila je projekat „To nisam ja – forum teatar“, sa ciljem da se unaprijedi znanje i kompetencija mladih za bezbjedno korištenje društvenih mreža. Predstava „To nisam ja“ govori o grupi djece koja se, kako odrastaju, sve više udaljavaju, a njihov život postaje sve više virtuelan, pri čemu gube sve realne kontakte, ali gube i sopstvenu individualnost i počinju da se ponašaju kako pravila instagrama i fejsbuka nalažu.

Veb stranicu „Mladi kao snaga promjene – VAL izradila je istoimena grupa sastavljena od sadašnjih i bivših učenika JU CSŠ „Ivo Andrić“, kako bi povećala informisanje o uspjesima i aktivnostima u kojima učestvuju mladi ljudi, a u cilju podsticanja mladih za aktivniji aranžman u svojim zajednicama.

Neformalna grupa mladih „Više“ izradila je projekat „Zdravlje na dva točka“, da bi potaknula mlade da više koriste bicikl i tako pomažu podizanju svijesti o očuvanju okoline i doprinose poboljšanju svoje kondicije i zdravlja.

Projekat „Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama“ realizuje se uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije, a uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj. Opština Prnjavor je od samog početka pružila podršku realizaciji projekta.

Opština Prnjavor

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here