U VEĆEM DIJELU BIH NARANDŽASTO UPOZORENJE, NAREDNIH DANA KIŠA I SNIJEG

0
823

Narandžasti meteoalarm upozorava da su prognozirane opasne vremenske pojave Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje za srijedu zbog intenzivnih padavina. Intenzivne padavine očekuju se u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Očekivana količina padavina od 30 do 50 litara/m2, lokalno i više od 50 l/m2, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Narandžasti meteoalarm upozorava da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Sutra će biti oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa snijegom. Tokom dana u nizinama centralne i istočne Bosne postoje uslovi za prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Očekivana količina padavina od 20 do 30, lokalno i do 40 litara po metru kvadratnom.

U zapadnim područjima od 40 do 50 litara po metru kvadratnom. U višim područjima očekuje se i povećanje sniježnog pokrivača. Jutarnja temperatura kretaće se od 1 do 6, na jugu od 6 do 9, a najviša dnevna od 2 do 7, na jugu od 8 do 11 stepeni. U četvrtak će biti pretežno oblačno vrijeme.

U Bosni povremeno sa kišom ili susnježicom, a u višim područjima sa slabim snijegom. Poslijepodne prestanak padavina i razvedravanje u Krajini. U Hercegovini neće biti  padavina. Očekivana količina padavina od 5 do 10, lokalno i do 20 litara po metru kvadratnom. Jutarnja temperatura iznosit će od -2 do 3, na jugu od 3 do 7, a najviša dnevna od 3 do 8, na jugu od 9 do 13 stepeni. U petak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

U centralnim planinskim djelovima moguća je pojava i slabog snijega. Jutarnja temperatura iznosit će od -2 do 3, na jugu od 3 do 7, a najviša dnevna od 3 do 8, na jugu od 8 do 12 stupnjeva, saopšten je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

nezasvisne

PODIJELI