U vrijeme pandemije povećana potražnja tradicionalnih lijekova: Borove iglice i guščija mast čiste pluća

0
390

U borbi protiv bolesti disajnih puteva mnogi se okreću tradicionalnim lijekovima, a veliki broj Banjalučana spas je pronašao u guščijoj masti, koju su od davnina koristile naše bake kao alternativno sredstvo za liječenje astme i bronhitisa, ali i u sirupu od borovih iglica, koji liječi sve vrste kašlja.

Potvrdili su ovo za “Glas Srpske” u prodavnicama zdrave hrane i dodali da su mušterije zadovoljne i da se redovno vraćaju.

– Ova dva proizvoda poznata su u alternativnom liječenju bolesti respiratornog sistema. Sirup od borovih iglica podstiče iskašljavanje, te izbacivanje sekreta iz disajnih puteva. U ponudi imamo još mnogo toga, kao što su prerađevine od povrća i voća – kazali su iz “Mliječnog šopa”.

Dodali su da 100 grama guščije masti košta deset KM, dok je cijena 0,25 mililitara sirupa od borovih iglica pet KM.

– Smatram da su cijene pristupačne i nisu se mijenjale već deset godina. Ponuda i potražnja su za sada približne, ali pretpostavljamo da će u bliskoj budućnosti ponuda biti sve manja, a potražnja za domaćim proizvodima će porasti. Glavni razlog je to što je tradicionalna medicina skoro po pravilu rezervisana za starije generacije, a mladi nisu mnogo zainteresovani – rekli su iz ovog šopa.

Dodali su da pandemija virusa korona nije u velikoj mjeri uticala na njihov rad.

– Imamo dvadesetogodišnju tradiciju, a naša ponuda je prvobitno bila orijentisana samo na mliječne proizvode, koji se najviše i pazare u našem šopu – kazali su iz prodavnice zdrave hrane.

Dosta su traženi sirevi i ostali domaći proizvodi.

– U ponudi imamo mladi kravlji sir po cijeni od šest KM, četiri vrste kajmaka koje se mogu pronaći po cijeni od 14 KM, dok ovčiji sir košta 9,5 KM. Koziji sir košta 15 KM, a kriška kravljeg sira različitih ukusa je sedam KM – kažu u “Mliječnom šopu”.

Litar surutke košta jednu KM, a ovaj proizvod je odličan za čišćenje jetre i cjelokupnog organizma. Ističu da se domaći proizvodi prave isključivo bez aditiva, promjenljivog su ukusa, lakše su kvarljivi, te imaju kraći rok trajanja.

Ponuda

Pored raznovrsnih mliječnih proizvoda, na tržištu je bogata ponuda prirodnih cijeđenih sokova, domaćih sirupa, čajeva, džemova, proizvoda od meda, raznih vrsta brašna i tjestenine.

– Kupci su najviše zainteresovani za sireve i cijeđeni sok od aronije, koji pomaže kod detoksikacije, organizam popravlja imunološki sistem i zdravlje u cjelini – kažu u prodavnicama zdrave hrane.

/Glas Srpske/

PODIJELI