U zapisniku sa ročišta Dudakoviću opisani zločini nad Srbima

0
598

U zapisniku sa ročišta o određivanju pritvora Atifu Dudakoviću, koji je u posjedu RTRS-a, opisani su događaji u kojima ratni komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH naređuje likvidacije srpskih vojnika i civila, te detaljno opisani zločini nad Srbima u četiri zapadno-krajiške opštine i Bošnjacima iz tadašnje Autonome Pokrajine Zapadna Bosna.

Iako je Sud utvrdio osnov sumnje, to sudiji Darku Samardžiću nije bilo dovoljno da Dudakoviću odredi pritvor, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

U najupečatljivijim dijelovima zapisnika, nekadašnji saborci opisuju brojne situacije u kojima je Dudaković, kako svjedoče, lično naredio ubistva srpskih vojnika i civila.

“Dolaskom u Ramiće, pripadnici Petog korpusa našli su ranjenog vojnika Vojske Republike Srpske, kojeg su donijeli pred Atifa Dudakovića i rekli da ga više ne mogu nositi, jer puno krvari. Dudaković je naredio Huseinu Balagiću da ranjenog vojnika ubije, što je ovaj i učinio pucnjem iz vatrenog oružja”, piše u zapisniku, navodi se u zapisniku.

U istom mjestu, kako se navodi, Dragan Dujković iz Zvorničke brigade se predao pripadnicima Petog korpusa, Dudaković ga je kratko ispitao, a zatim naredio da bude ubijen, a u zarobljenika je pucao Ejub Koženjić, zvani Zajko, iz 510. brigade.

U zapisniku su imena nekoliko desetina srpskih civila koje su Dudakovićeve jedinice ubile u selima opštine Bosanski Petrovac, detaljano su opisane i likvidacije nekoliko grupa vojnika i civila kod nekadašnjeg motela u ovom gradu.

“U prijepodnevnim satima, iza tadašnjeg motela, Atifu Dudakoviću je dovedeno sedmoro civila srpske nacionalnosti. On je trojici svojih pratilaca naredio da ubiju zarobljenike. To su ovi i učinili pucajući iz vatrenog oružja”, navodi se u zapisniku.

Sudiji su predočena i svjedočenja o likvidacijama zarobljenih vojnika, lojalnih Fiktetu Abdiću. Detaljno je opisana i tortura kojoj su bili izloženi Arif Vuković i Adis Šabić, koji su potpuno goli, uz brojna zlostavljanja, voženi na haubi vojnog automobila od Izačića do Bihaća.

“Ruke su im vezali na leđa, da ne mogu zakloniti gola tijela. Vezali su ih opasačem za vrat, povremeno zaustavljali vozila i vodali kao pse, pred građanima. Tukli su ih i polijevali alkoholom. U takvom stanju su ih dovezli Atifu Dudakoviću pred jedan ugostiteljski objekat u Bihaću”, piše u zapisniku.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su 27. aprila nekadašnjeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i još 12 osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine.

Uhapšenima je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti, a Dudakoviću i ratni zločina nad civilima. Period za koji se sumnjiče odnosi se na 1994. i 1995. godinu.

srna

PODIJELI