Ubica sa Novog Zelanda se nije izjasnio o krivici

0
405
Australijski državljanin Brenton Tarant optužen je pred Okružnim sudom u Krajstčerču za ubistvo, nakon što je u džamijama na Novom Zelandu ubio 49 i ranio više desetina ljudi.

Tarant se nije izjasnio o krivici, a ponovo bi pred sudom trebalo da se pojavi 5. aprila kada će se, prema navodima policije, najvjerovatnije suočiti sa novim optužbama.

Na osnovu aktivnosti na društvenim mrežama, Taranta opisuju kao rasistu.

On je snimak napada na jednu od džamija uživo prenosio putem društvene mreže “Fejsbuk”. Svoj “manifest” u kojem imigrante naziva “okupatorima”, takođe, je objavio na internetu putem profila na društvenim mrežama.

Na snimku se vidi kako Tarant ulazi u džamiju Al Nur u gradu Krajstčerč, gdje nasumično otvara vatru iz poluatomatskog naoružanja.

U jednom trenutku, on se vratio u automobil, promijenio naoružanje i ponovo ušao u džamiju nastavljajući da puca.

U džamiji Al Nur ubijena je 41 osoba.

Napadač se potom automobilom odvezao u drugu džamiju u naselju Linvud, gdje je ubio sedam osoba. Ovaj napad Tarant nije snimao.

Uhapšen je u automobilu u kojem je policija pronašla improvizovane eksplozivne naprave.

U jednu od napadnutih džamija stizala je reprezentacija Bangladeša u kriketu, ali svi igrači su bezbjedni.

Policija je saopštila da su, osim Taranta, uhapšene još dvije osobe, te je u toku istraga o njihovoj umiješanosti u napade.

Niko od uhapšenih nije imao dosije u policiji i nisu se nalazi na listi potencijalnih osumnjičenih na Novom Zelandu i Australiji.

PODIJELI