UČENICI IZ ČEŠKE U POSJETI PRNJAVORSKOJ GIMNAZIJI (FOTO)

0
713

Prnjavorska Gimnazija upriličila je danas prijem za osamnaest učenika i dva profesora Gimnazije iz češkog Boskovica. Češki gimnazijalci od ponedjeljka borave u našem gradu u okviru Tvining projekta .

Direktor Gimnazije u Prnjavoru Ljubinka Stanić, naglasila je da je ovo prva posjeta učenika iz Češke našoj opštini.

– Ova posjeta je edukativnog karaktera. Cilj je da učenici iz Češke tokom svog boravka ovdje nauče što više od naših učenika o našoj kulturi, gradu, tradiciji i da grade prijateljstva, a sve u duhu  prijateljstva naša dva grada, Boskovice i Prnjavora, rekla je Stanićeva.

Učenici iz Češke kažu da im se sviđa u Prnjavoru, kao i da su shvatili da je hrana jako značajan dio naše kulture, običaja i gostoprimstva.

– Stalno me pitaju da li sam umorna, pospana, gladna. Imam utisak da razlika između naša dva grada nije velika. Mnogo je više sličnosti nego što smo na početku Tvining projekta mislili da ima, rekla je Adela Kruševiškova, učenica iz Češke.

Katarina Katka Šadrilova, učenica završnog razreda Gimnazije iz Boskovica kaže da se divno provodi u Prnjavoru.

-Nosim predivne uspomene iz Prnjavora, uživam ovdje i nadam se da ću se ponovo vratiti, kaže Katka.

Milan Nović, učenik četvrtog razreda informatičko- računarskog smjera prnjavorske Gimnazije kaže je učestvovanje u ovom projektu bilo interesanstno iskustvo, te da mladi treba da sarađuju.

-Upoznali smo nove ljude, novu kulturu, stvorili nova prijateljstva. Poznato je da na mladima svijet ostaje i bitno je da postavimo nove temelje i gradimo bolju budućnost za naše dva bratska grada, kaže Nović.

Prijemu za učenike iz Češke prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je rekao da je cilj uspostavljanja pobratimskih veza sa gradom Boskovice, između ostalog, i druženje i razmjena iskustva mladih.

-Ono što smo počeli 2010. godine sa opštinom Boskovice danas je dobilo punu vrijednost, a početkom iduće godini učenici iz Prnjavora boraviće u Češkoj i sigurno će tako steći nova znanja, ali i prijateljstva, rekao je Tomaš.

Prnjavorski gimnazijalci u uzvratnu posjetu bratskom gradu Boskovice odlaze u martu iduće godine.

(prnjavorlive.info)

Foto: Aleksandar Atić

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here