Učenici iz Prnjavora na reciklažu poslali 650.000 flaša

0
267

Osim što reciklažom spasavaju svijet, zarađenim novcem od prodaje flaša pomažu školi i učenicima.

Za nešto više od deceniju trajanja akcije, na reciklažu su poslali više od 25 tona PET ambalaže, što je oko nevjerovatnih 650.000 flaša, a da su zadovoljni učinjenim za “Nezavisne novine” ističe školski psiholog Jelena Radivojević Stupar.

“Kada smo krenuli s ovom idejom znali smo da je promjena svijesti i navika težak i dugotrajan proces. Na početku ljudi nisu vjerovali da prikupljena plastika stvarno ide na reciklažu jer se u drugim gradovima dešavalo da isti kamion isprazni i kupole za plastiku i kontejnere za nerazvrstani otpad. Kasnije su očekivali da škola odustane od ove aktivnosti. Međutim, mi smo istrajali, premostili mnoge prepreke i danas vidimo da smo uspjeli unaprijediti ekološku svijest kod svojih učenika, kao i kod mnogih građana Prnjavora, što je i bio glavni cilj ove ideje”, navodi ona.

Iako je otkupna cijena niska, ipak nije beznačajna. Kako ističu, najvažnije im je bilo da kod učenika razviju osjećaj da svojim aktivizmom unapređuju rad škole i život u zajednici, ali voljeli bi da postoje i subvencije za prikupljanje sekundarnih sirovina.

“Vodili smo se maksimom ‘Zrno po zrno – pogača’, tako da smo od novca dobijenog prodajom ambalaže uspjeli kupiti nekoliko klima-uređaja, televizora, kao i pomoći učenicima da odu na ekskurziju”, rekla je Radivojević Stuparova.

Kada su davne 2012. godine započeli svoju misiju, mnogima je, prema riječima školskog psihologa, bilo čudno što škola sakuplja sekundarne sirovine.

“Međutim, kako je svima postajalo sve jasnije koliko je budućnost čovječanstva na planeti ugrožena te koliko smo zagadili prirodu sve više odraslih je počelo da mijenja svoje životne navike, tako da sada, 11 godina kasnije, vjerujem da većina odraslih našu školu doživljava kao pokretača pozitivnih promjena u zajednici”, rekla je ona.

U akciju prikupljanja PET-a vrijedno je uključena i učenica četvrtog razreda Sara Maksimović, koja je za “Nezavisne novine” istakla da je u svom razredu prva počela sakupljati PET ambalažu i donositi u školu, a svojim primjerom zaslužna je što je aktivnost “Petak za PET” postala izrazito uspješna.

“U sakupljanju PET ambalaže pomažu mi moj brat Luka i komšije, koji redovno čuvaju prazne plastične flaše za mene. Ugledajući se na mene krenulo je još nekoliko đaka iz mog odjeljenja da donosi PET ambalažu. Poslije nekog vremena moja učiteljica je odlučila da fotografiše učenike koji donose PET ambalažu i da fotografije objavljuje na Facebook stranici škole”, navodi Sara.

Kako ističe, nakon toga se povećao broj đaka koji sakupljaju i donose flaše u školu.

“Drago mi je što moja škola ima ovakvu akciju, gdje može dosta djece da učestvuje i pomaže svojoj okolini. Pridružite se akciji jer naš mali trud može mnogo pomoći prirodi. Nemojte zaboraviti da je ‘Petak za PET’”, zaključila je ona.

Kako bi aktivnost bila što uspješnija, učenicima i radnicima škole pomažu Komunalno preduzeće “Park” Prnjavor, Gradska uprava Prnjavor, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, kao i brojne firme, donatori i pojedinci.

Inače, osim prikupljanja PET ambalaže, u ovoj prnjavorskoj osnovnoj školi se već nekoliko godina prikuplja i papir, a učenici se uključuju i u aktivnosti uređenja dvorišta, kao i u razne kreativne radionice.

Super eko-škola

Ova prnjavorska osnovna škola dobila je i sertifikat “Super eko-škola” u okviru projekta “Misli o prirodi!”, gdje su realizovali 114 različitih aktivnosti.

“Dobijena potvrda je kruna naših dugogodišnjih ekoloških napora da kontinuirano radimo na edukacijama i praktičnim aktivnostima kako bismo kod učenika, roditelјa i lokalne zajednice unaprijedili ekološku svijest”, istakla je Radivojević Stuparova.

Adnan Selimović – Nezavisne novine

PODIJELI