Učinite dobro vašem organizmu: Popijte čašu vode poslije kafe

0
373

Šolja svježe skuvane kafe mnogima je prvi jutarnji izbor.

Zbog visokog sadržaja kofeina, napitak okrepljuje, povećava efikasnost i koncentraciju i pomaže da se bolje fokusirate na zadatke.

Međutim, kafa ima i neželjene efekte: dehidrira organizam, mrlje se pojavljuju na zubnoj gleđi, a može izazvati i naglo povećanje krvnog pritiska.

Da biste se zaštitili od ovih neprijatnih posljedica, dovoljno je da popijete čašu vode poslije kafe.

Kako to funkcioniše i zašto je važno, otkrivamo vam u nastavku!

Kafa i voda

Tradicija ispijanja kafe sa ohlađenom vodom došla je kod nas iz zemalja Istoka, gdje postoji vijekovima. Ljudi su od davnina pili vodu, prije svega, da bi bolje osjetili ukus kafe: ako se poslije svakog gutljaja napitka receptori „očiste“ vodom, ona će dobiti izraženiji ukus. Sada će vam svaki nutricionista savjetovati da pijete vodu sa kafom iz sasvim drugih razloga.

Prvo, kofein ima snažan diuretički efekat, koji u velikoj mjeri dehidrira tijelo. Dehidracija može dovesti do mnogo neprijatnih posljedica, pa je potrebno posebno pažljivo pratiti nivo tečnosti u tijelu. Ako popijete čašu vode odmah nakon kafe, vraćate ravnotežu vode i smanjujete rizik od dehidracije.

Zapamtite da ova čaša ne bi trebalo da bude dio vašeg dnevnog unosa tečnosti,odnosno ako pijete dva litra vode dnevno, onda uz svaku šoljicu kafe treba dodati još jednu čašu.

Drugo, kafa je bogata biljnim bojama koje mogu promijeniti boju zubne gleđi, posebno uz čestu upotrebu. Ovdje opet voda dolazi u pomoć. Ispirući ostatke kafe vodom, sprečavamo reakciju interakcije između kiselina kafe i zubne gleđi. U isto vreme, ne bi trebalo da perete zube odmah nakon kafe – to može biti nebezbjedno za zdravlje zuba.

Pored toga, kofein može dramatično da poveća krvni pritisak, što je generalno neprijatno, a za osobe koje pate od hipertenzije može biti čak i opasno.

Voda razblažuje kafu, zbog čega se smanjuje opterećenje srca i krvnih sudova, a rizik od oštrog skoka pritiska se smanjuje na skoro nulu, piše Kurir Stil.

PODIJELI