UDVOSTRUČENA ORGANSKA PROIZVODNJA U SRPSKOJ

0
180

Organska proizvodnja u Republici Srpskoj u posljednje dvije godine udvostručila se po broju zainteresovanih poljoprivrednika i po hektarima zasijanim ovim kulturama, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Bursać.

Bursać je naveo podatak da je prije pet godina u Republici Srpskoj bilo 150 hektara pod organskom proizvodnjom, a da je to danas 1.030 hektara.

“To je pokazatelj da ova proizvodnja ima budućnost, a mi kao ministarstvo pokušavamo da donesemo dobre mjere koje bi dosta značile proizvođačima. U odnosu na prošlu godinu uduplali smo linije podsticaja da ljudi imaju dodatni motiv”, rekao je Bursać tokom manifestacije Dan organske proizvodnje Srpske, održanog na farmi “Jokić” u Velikoj Ilovi, opština Prnjavor.

Bursać je precizirao da su podsticaji za organsku proizvodnju 600 KM po hektaru, ali da to nije sve jer organski proizvođači mogu da koriste i sve ostale linije podsticaja – za kapitalne investicije, kupovinu mehanizacije, plastenika i ostale potrebne opreme.

On je napomenuo da su učinjeni veliki napori da se organska proizvodnja stavi u fokus, a prethodilo je stvaranje znaka za organsku proizvodnju Republike Srpske, izrada odgovarajućih brošura i organizacija radionica i javnih skupova, dok je predstavnicima marketa i prodajnih lanaca savjetovano da promovišu takav proizvod i označe ga da bi potrošači bili sigurni da je to ono što žele.

Manifestaciji u Velikoj Ilovi prisustvovao je i Nenad Novaković, direktor “Organik kontrol sistema”, sertifikacionog tijela iz Subotice, koji je istakao značaj ovakvih događaja, te ukazao da je organska proizvodnja perspektiva poljoprivrede ne samo u Republici Srpskoj nego i u regionu.

“Mi treba da se bavimo proizvodnjom koja predstavlja neku vrstu bio špajza, male, fine proizvodnje koje rade relativno skupe prozvode koji tržište mogu naći u gradskim centrima Republike Srpske, Hrvatske, Srbije, a tu je i izvoz u EU i daleke zemlje gdje je organska hrana prepoznata kao zdrava i koja štiti životnu sredinu”, pojasnio je Novaković.

Farma “Jokić” u Velikoj Ilovi raspolaže sa 120 grla stoke, od kojih je 70 muznih grla. Ima 1.500 metara kvadratnih prostora za smještaj stoke, a obrađuju i oko 70 hektara zemljišta.

“Naša farma se od 2000. godine uključila u projekat organske proizvodnje, odnosno edukaciju, obuku i sertifikaciju organske proizvodnje. Već 21 godinu posjedujemo sertifikat za biljnu proizvodnju, a ove godine smo se uključili u sertifikaciju i stočarske proizvodnje i prerade”, rekao je vlasnik Zlatko Jokić.

On očekuje da će za godinu-dvije zahvaljujući sertifikovanoj proizvodnji moći da svoje proizvode plasira direktno na tržište.

“To bi bili gotovi proizvodi – brašno od spelte, heljde, raži, pšenice, kukuruza, a u planu imamo i proizvodnju sira”, rekao je Jokić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da je resorno ministarstvo prošle godine za 1.004 poljoprivredna proizvođača iz ove lokalne zajednice isplatilo 3.936.000 KM, dok je opština za oko 500 poljoprivrednika isplatila 516.000 KM podsticaja.

/SRNA/

PODIJELI