UEFA razmatra mogućnost prijema samoproglašenog Kosova?

0
903

Evropska fudbalska unija (UEFA) na Kongersu u Budimpešti razmatraće zahtjev Kosova za članstvo u organizaciji.

Kako je navedno na sajtu UEFA, zahtev  samoproglašenog Kosova da postane 55. punopravna članica Evropske fudbalske federacije biće posljednja dnevna tačka na 40 – kongresu koji počinje u 9.30 časova.

Prethodnih dana iz Niona, gdje je sjedište UEFA, procurila je informacija da bi ova organizacija mogla pozitivno da odgovori na zahtjev samoproglašenog kosovskog saveza i da je zbog toga spremna i da promjeni tačku Statuta, koja kaže da članica mora da bude država koja je član Ujedinjenih nacija, a umjesto toga trebalo bi da stoji formulacija “većina međunarodne zajednice”.

Delegacija Fudbalskog saveza Srbije (FSS), koji je do sada četiri puta spriječavao prijem samoproglašenog Kosova u članstvo UEFA, prije nekoliko dana boravila je u Nionu i na ovu temu razgovarano je sa generalnim sekretarom Teodorom Teodorakisom.

Očekuje se “bitka” slična onoj kada je spriječen prijem samoproglašenog Kosova u UNESKO.

Uoči polaska u Budimpeštu predsjednik FSS Tomislav Karadžić izjavio je da je situacija teška, posebno pošto je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) primio samoproglašeno Kosovo u članstvo, ali da će se FSS boriti svim sredstvima.

“MOK je pod svoje okrilje primio samoproglašenu državu Kosovo i tako otvorio vrata ostalim organizacijama da to isto učine. Druga situacija koju našu borbu čini znatno težom i neizvjesnom, jeste prijem Gibraltara u UEFA, poslije spora koji je dobio na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, iako se radi o zemlji koja nije članica Ujedinjenih nacija”, istakao je prvi čovjek FSS.

Ipak, kako je naveo, bez obzira na sve otežvajuće okolnosti i činjenicu da su mnoge zemlje Evropske unije, članice UEFA, priznale samoproglašenu Kosovo.

“U prilog nam ide i činjenica, da bi odluka o prijemu samoproglašenog Kosova izazvala velika previranja u regionu i šire, a zatim i otvorila Pandorinu kutiju širom Evrope. Nije tajna da “slučaj Kosovo“ nije usamljen, istakao je Karadžić.

Sportsko-političkom diplmatijom bave se i kosovski funkcioneri, pa je, kako je to izjavio ministar omladine i sporta Kujtim Šalja, premijer Isa Mustafu svoju posjetu Mađarskoj iskoristio da, između ostalog, kod premijera Viktora Orbana lobira za ulazak Kosova u UEFA.

Ukoliko Kosovo dobije “zeleno svjetlo” i postane članica UEFA, gotovo je izvjesno da će njihova A selekcija naknadno biti uključena u kvalifikacije za Mundijal u Rusiji i to u grupu sa Hrvatskom, Turskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here