Uginulu ribu odvoze u ponedjeljak

0
162

Zaposleni u prnjavorskom “Ribnjaku” počeće uklanjati uginulu ribu u ponedjeljak, a opštinski veterinarski inspektor dao im je rok od 72 časa da završe posao.

Usljed velike suše i začepljenja kanala, procjenjuje se da je u prnjavorskom “Ribnjaku” uginulo više od pet tona ribe. Nadležni su upozorili da bi u toj, ali i susjednim opštinama moglo doći do ekološke katastrofe ukoliko ptice i divljač počnu da raznose leševe.

Nakon što je u petak izašao na lice mjesta, opštinski veterinarski inspektor Aleksandar Garić rekao je za “Glas Srpske” da je nezahvalno procjenjivati koliko je ribe uginulo, jer je riječ o veoma velikoj površini.

– Naložio sam uklanjanje leševa ribe u roku od 72 časa. S obzirom na to da je stečajni upravnik tek imenovan i da je pred nama vikend, rok za izvršenje naložene mjere počinje teći u ponedjeljak – pojasnio je Garić.

Rekao je da će već danas (subota) ono malo radnika u “Ribnjaku” pripremiti sve što je potrebno za sanaciju mjesta uginuća. Iako su meteorolozi za vikend najavili pljuskove, Garić kaže da nema straha da će usljed obilnih padavina voda odnijeti uginulu ribu negdje dalje.

“Ribnjak” su u petak obišli i republički vodni i ekološki inspektor. U Inspektoratu RS navode da je vodni inspektor na licu mjesta kontrolišući funkcionalnosti objekata za korišćenje voda, utvrdio da u kasetama u kojima je došlo do uginuća ribe, nema dotoka vode zbog suše, a da nema alternativnih mogućnosti za snabdijevanje vodom.

– S obzirom da republička vodna inspekcija već ima pokrenut upravni postupak prema ovom subjektu još od 2019. godine, u kojem je već nalagano preduzimanje mjera u cilju održavanja vodnog objekta ribnjaka, te da je imenovan novi stečajni upravnik, očekujemo da će se sada stvoriti uslovi za izvršenje naloženih mjera – naveli su u Inspektoratu RS.

Dodaju da “Ribnjak” Prnjavor posjeduje važeću ekološku dozvolu, kojom su između ostalog definisane i mjere za upravljanje otpadom, gdje je propisano da se uginula riba i korovska riba izlovljena u sezoni uklanja, prema uputstvu i uz nadzor veterinarskog inspektora, te u tom dijelu ekološki inspektor nije imao osnova za postupanje.

Novoimenovana stečajna upravnica Nataša Kosić rekla je da čeka rješenje inspekcije.

– Uradićemo kako je naloženo. Kada dođem u “Ribnjak” preciziraćemo još gdje i na koji način će riba biti sklonjena – rekla je Kosićeva.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš, koji je već ranije upozoravao da bi u “Ribnjaku” moglo doći do ovakvih problema, kratko je za “Glas” poručio da će insistirati da rok od tri dana za uklanjanje uginule ribe bude ispoštovan.

Glas Srpske

PODIJELI