Ugovori o sertifikaciji i resertifikaciji opština i gradova među njima i Prnjavor

0
900

Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić potpisala je ugovore o sprovođenju procesa sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi /BFC SEE/ sa predstavnicima Novog Grada, Prnjavora i Broda, kao i resertifikaciji lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem sa predstavnicima Banjaluke i Bijeljine.

U Banjaluci je danas opštini Kotor Varoš uručena potvrda o ispunjenosti kriterijuma programa sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, te ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

 

Ristićeva je nakon potpisivanja novinarima u Banjaluci rekla da je od 2014. godine u procesu sertifikacije 14 lokalnih zajednica, kao i da je izražen interes i drugih lokalnih zajednica.

“Sertifikacijom se lokalne zajednice dovode u ravnopravniji položaj, jer unapređuju poslovni ambijent i bivaju prepoznatnjive u regionu jer sertifikati garantuju da mogu obezbijediti i priužiti podršku i uslugu investitorima u skladu sa standardima koje propisuje BFC sertifikacija”, dodala je Ristićeva.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić pojasnila je da BFC nije samo sertifikat, već način na koji jedna lokalna zajednica treba da komunicira sa privredom.

“Standardi sertifikacije su dobro postavljeni. Nama su potrebne jake i privredi otvorene zajednice, jer koliko nam je jaka lokalna zajednica toliko je snažna i Republika Srpska”, poručila je Rešićeva.

Ona smatra da privreda mora biti u fokusu svih lokalnih zajednica, te se nada da će ovim intenzitetom sve lokalne zajednice u Srpskoj ući u proces sertifikacije.

Rešićeva je podsjetila da su lokalne zajednice u Srpskoj vrlo aktivno uključene u proces sertifikacije.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić ocijenio je da je u Srpskoj razvijena svijest o značaju sertifikata, odnosno postizanja povoljnijeg poslovnog okruženja, efikasnije administracije, što će omogućiti kvalitetniju uslugu investitorima.

Zdenko Sakan, načelnik opštine Kotor Varoš kojom je danas uručen sertifikat, rekao je da je ovo potvrda da je opština maksimalno na usluzi poslovnoj i privrednoj zajednici, te potencijalnim stranim investitorima.

Gradonačelik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da ovaj grad ima sertifikat, kao i da je danas ušao u proces resertifikacije, što predstalja međunarodnu potvrdu povoljnog poslovnog okruženja.

“To je znak stranim investitorima da ulaze u uređen sistem, te da mogu očikavati povoljan poslovni ambijent”, dodao je Radojičić.

Ovom prilikom održana je panel-diskusija “Uslovi poslovanja i investicije – Primjeri dobre dobre prakse u sertifikovanim lokalnim samoupravama”.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here