Uhapšen Aleksej Navaljni

0
827

Ruska policija privela je u nedjelju vodećeg protivnika Kremlja, Alekseja Navaljnog nekoliko minuta pošto se pridružio pristašama u Moskvi na protestima sazvanima diljem zemlje protiv politike predsjednika Vladimira Putina.

“Upravo su me priveli. Nema veze. Dođite u Tvjerskaju. Ovdje niste zbog mene, već zbog vas i vaše budućnosti”, napisao je Navaljni na Twtitteru.

Stotine njegovih pristaša okupile su se u Moskvi na skupu protiv vlasti i pozivali birače na bojkot predsjedničkih izbora 18. marta.

Učesnici protesta su se okupili i na ruskom dalekom istoku te u Sibiru. Glavne demonstracije sazvane su u Moskvi i u Sankt Peterburgu.

Ranije u nedjelju ruska policija je upala u kancelarije Navaljnog u Moskvi razvalivši vrata metalnom polugom i uhapsila njegove saradnike.

Navaljni je svoje pristaše pozvao na proteste diljem Rusije kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog “lažnih” predsjedničkih izbora 18. marta na kojima se očekuje pobjeda Vladimira Putina.

Lider opozicije ne može učestvovati na izborima zbog sudske presude za koju on tvrdi da je djelo Kremlja.

Gradonačelnica Moskve koja nije izdala odobrenje za skup, upozorila je da će zatražiti “pravosudne mjere” za lidera opozicije.

Aleksej Navaljni (41) je triput uhapšen 2017. zbog organizovanja neodobrenih skupova s više desetaka hiljada učesnika protesta diljem zemlje i s više stotina uhapšenih.

(Agencije)

PODIJELI