Uhapšen i saradnik Džulijana Asanža

0
367
Saradnik osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža uhapšen je na aerodromu u glavnom gradu Ekvadora, rekla danas ministar unutrašnjih polova te južnoameričke države Marija Paula Romo.

Ona je navela da je osoba bliska Asanžu živjela u Ekvadoru i da imaju dokaze da je održavala kontakte sa bivšim ministrom spoljnih poslova Ekvadora Rikardom Patinom.

Prema njenim riječima, vlasti imaju informacije da je uhapšena osoba bliska sa Asanžom i da je dala svoj “doprinos u pokušajima za destabilizaciju u Ekvadoru s ciljem nanošenja štete vlastima”.

Saradnik Asanža priveden je na aerodrom u pokušaju ukrcavanja u avion za Japan.

Britanski dnevnik “Dejli ekspres” piše da je uhapšen švedski držljavljanin Ola Bini.

Policija u Londonu uhapsila je juče Asanža u Ambasadi Ekvadora, nakon što su ekvadorske vlasti ukinule azil osnivaču “Vikiliksa”.

On je pred sudom proglašen krivim za kršenje uslova kaucije 2012. godine, a sud će presudu donijeti na drugom saslušanju 2. maja.

SAD su zatražile izručenje Asanža, kojeg je Vašington optužio za zavjeru s ciljem da ostvari pristup povjerljivom računaru administracije SAD zajedno sa bivšim američkim vojnim obavještajnim analitičarom Čelsijem Meningom 2010. godine.

Asanž je, navodno, želio da objavi povjerljive vojne dokumente o aktivnostima SAD u Iraku, Avganistanu i drugim zemljama.

Američko Ministarstvo pravde objavilo je da bi Asanžu u SAD mogla biti izrečena kazna zatvora od pet godina.

PODIJELI