Uhapšena Sena Hamzabegović zbog finansiranja terorističkih organizacija

0
349

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ na aerodromu u Tuzli po dolasku u BiH uhapsili su Senu Hamzabegović /61/ iz Tuzle, zbog finansiranja terorističkih aktivnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U zakonskom roku od 72 časa, koji je predviđen u predmetima za terorizam, osumnjičena državljanka BiH i Švajcarske će biti privedena u Tužilaštvo gdje će biti ispitana u svojstvu osumnjičene, te će biti predloženo određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

Hamzabegovićeva je osumnjičena da je u periodu od 2013. godine, slanjem novca i finansijske podrške, kao i na druge načine, pružala podršku državljanima BiH koji su boravili na stranim ratišitima na području Sirije i Iraka, u strukturama terorističke organizacije “Islamska država”, između ostalog i svome suprugu, koji je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih sa “Islamskom državom”, a koji se još uvijek nalazi u bjekstvu.

Izvrešen je i pretres objekata u Tuzli koje osumnjičena koristi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo i partnerske bezbjednosne agencije i institucije u BiH i inostranstvu, duži vremenski period prikupljali su informacije o nezakonitim aktivnostima Hamzabegovićeve.

U zakonskom roku osumnjičena će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje.

/SRNA/

PODIJELI