Ukazom Željke Cvijanović od danas Inckov zakon ne važi u Republici Srpskoj

0
203

Od danas u Republici Srpskoj ne važe izmjene krivičnog zakona BiH, koje je u formi odluke donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Bivši visoki predstavnik Valentin Incko je pred kraj mandata nametnuo izmjene krivičnog zakona BiH kojima se uvodi krivična odgovornost za negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

– Proglašavam zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi zakon o dopuni krivičnog zakona BiH koji je Narodna skupština RS usvojila na dvadesetoj posebnoj sjednici održanoj 30. jula 2021. godine – navedeno je u ukazu Željke Cvijanović. U članu 1. se kaže da se “odluka visokog predstavnika neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske”.

U članu 2 piše da “nadležni organi Republike Srpske neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primjene odluke visokog predstavnika, a u članu 3 se precizira da će zakon Srpske stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Osim ovog ukaza, predsjednica Republike Srpske je potpisala i ukaz o proglašavanju zakona o dopunama krivičnog zakona Republike Srpske u kojem se zabranjuje omalovažavanje Republike Srpske.

– Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, biće kažnjen kaznom zatvora do tri godine – piše u zakonu.

Ako je ovo djelo izvršeno “na način da se Republika Srpska označava kao agresorska ili genocidna tvorevina, ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će biti kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, stoji u tekstu novog zakona.

Takođe se precizira da ukoliko ovo počini osoba iz neke institucije ili službeno lice, biće kažnjena zatvorom od dvije do deset godina.

(Tanjug)

 

PODIJELI