UKC – ZA VIKEND ROĐENO 39 BEBA BANJALUKA, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ –

0
1974

UKCZA VIKEND ROĐENO 39 BEBABANJALUKA, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ – U Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci u toku prethodnog vikenda obavljeno je 37 poroda i rođeno 39 beba.
Načelnik Klinike za ginekologiju i akušersto UKC–a Vesna Ećim Zlojutro rekla je da je od petka, 8. septembra, u 7.00 časova do danas u 7.00 časova rođeno 20 dječaka i 19 djevojčica.

“Imali smo 23 poroda prirodnim putem, dok je obavljeno i 14 carskih rezova, koji su urađeni zbog hitnoće, jer planirane carske rezove obavljamo radnim danom”, rekla je Ećim Zlojutro novinarima.

Najmlađa porodilja, dodala je ona, imala je 18, a najstarija 40 godina.

Ećim Zlojutro je navela da je u poređenju sa prošlom godinom, kada je do 11. septembra bilo 2.211 porođaja, ove godine u istom periodu bilo 36 više, odnosno 2.247 porođaja.

“To djeluje kao povećanje, ali nažalost ukoliko uporedimo podatke od prošle godine kada je bilo 3.300, a 1990. godine 5.000 poroda, onda je slika drugačija”, rekla je ona.

Nadzorna sestra porodilišta UKC-a Sandra Radetić rekla je da je uobičajen broj novorođenih beba vikendom oko 20, ali da su se timovi koji su radili u toku prethodnog vikenda dobro snašli.

“Inače nam je problem mali broj kreveta. Imamo ih osam, a nekada porodilja bude i 12, ali s obzirom da smo uigran tim babica, sestara, ljekara i pomoćnih radnika, uspijevamo da se dobro organizujemo”, rekla je Radetićeva.

Jedna od porodilja Kristina Dokić iz Čelinca rekla je da je porod lijepo prošao, te da je imala dobar tim koji ga je vodio.

“Zahvalila bih svima na uloženom trudu i vremenu koje su mi posvetili, iako je bilo dosta porodilja u odjeljenju. Ovo mi je drugi porod i prezadovoljna sam osobljem i njihovim nastojanjima da mi pomognu”, rekla je Dokićeva.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here