Ukrajina optužuje Rusiju da je otvorila vatru na njen brod

0
409

Ukrajinska mornarica optužila je Rusiju da je otvorila vatru na njene vojne brodove u Crnom moru i da je tom prilikom pogođen jedan ukrajinski brod i ranjen član njegove posade.

Rusija je danas spriječila tri broda ukrajinske mornarice da uđu u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, a pristup im je blokirala tako što je postavila ogroman teretni brod ispod mosta, koji prelazi preko tog moreuza.

Ranije danas, Rusija i Ukrajina su jedna drugu optužile za kršenje međunarodnog prava nakon što je ruska pogranična straža bezuspješno pokušala da zaustavi brodove ukrajinske mornarice koji su plovili oko Krima na putu ka ukrajinskoj luci Mariupolj, koja je u Azovskom moru.

Incident na Crnom moru odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obje države polažu pravo, navodi Rojters.

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je ranije danas da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz Odese ka Mariupolju, što zahtjeva putovanje Crnim morem oko Krima kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

tanjug

PODIJELI