Ukrajinac priznao da je prolazak brodova bila provokacija

0
440
Ruska Federalna bezbjednosna služba navodi da je jedan od pritvorenih ukrajinskih mornara priznao da je prolazak brodova kroz Kečki moreuz bila provokacija.

“Radio zahtjev (ruske obalske straže) bio je namjerno ignorisan. Na brodu je bilo oružje i municija. Bio sam svjestan da je riječ o provokativnoj akciji”, rekao je ukrajinski kapetan treće klase Vladimir Lesovoj, prenijela je agencija Tass.

On je rekao da mu je bilo naređeno da iz Odese doplove do Marijopolja.

FSB je saopštio da su provokacijom u Kerčkom moreuzu koordinisala dvojica pripadnika ukrajinske službe bezbjednosti te da su ulazak ukrajinskih brodova u “ruske teritorijalne vode direktno naredile kijevske vlasti”.

Ukrajinski brodovi su prvo obavijestili rusku stranu da ne planiraju da prođu kroz Kerčki moreuz, naveo je u saopštenju FSB.

Ruska strana ih je obavijestila o pravilima graničnog prelaza i pravila prolaska kriz Kerčki moreuz, a prema kojima je predviđeno da se podnese zahtjev pomorskoj luci Kerč 48 odnosno najamnje 24 sata ranije, naveo je FSB, koji je dodao da se potvrda izdaje četiri sata prije prolaska.

Međutim, ukrajinski brodovi nisu podnijeli zahtjev već su saopštili da ne namjeravaju da “pređu rusku granicu i prođu kroz Kerčki moreuz”, naveo je FSB, prenijela je ruska agencija.

Podsjećamo, ukrajinska Vrhovna rada izglasala je uvođenje ratnog stanja u trajanju od 30 dana u određenom broju regiona Ukrajine, uglavnom onih koji graniče sa Rusijom.

PODIJELI