Ultimatum mljekara istekao – Blokada puteva kreće iz PRNJAVORA

0
1249

“U narednim danima isplatićemo sve obaveze iz prošle godine prema mljekarima i početi isplatu dijela podsticaja proizvođačima mlijeka za ovu godinu” – ni ova izjava ministra poljoprivrede, Steve Mirjanića, nije uvjerila mljekare da odustanu od najavljene blokade puteva. Taj odgovor žele da čuju samo od premijerke.

Juče je istekao petodnevni ultimatum, da im kaže kad će isplata. Buna je trebalo da krene u četvrtka iz Prijedora, ali ih je sa protestima tamo već preduhitrila opozicija, pa da se politički ograde, prvu blokadu premjestili su u Prnjavor. Tamo su danas dogovarali taktiku i brojali sa koliko će traktora blokirati magistralni put prema Banjaluci.

“Pošto je to planirano za četvrtak u pet sati. Imamo malo vremena da vidimo ljude koji će učestvovati, ko će dotjerati traktore, koliko traktora jer ne želimo da to bude nekakav krkljanac nego da to bude organizovani protest. Što se tiče ministra, on više nije relevantan, on je toliko puta rekao i slagao, mi njemu više ne možemo vjerovati zato smo se obratili predsjednici Vlade”, istakao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske.

Usorac kaže da Željka Cvijanović jednim potezom može sve da zaustavi. Traže isplatu decembarske premije i tačnu dinamiku plaćanja ostalih dugovanja. Pozitivnom odgovoru ipak se ne nada prnjavorski mljekar Goran Prodanović, koji već sprema traktore za blokadu. Na kašnjenja podsticaja je navikao, ali je zbog drugih okolnosti prinuđen da od države traži svoje. Mali proizvođači, kaže, već gase proizvodnju, iako on još ima računice.

“Isplati se. S tim da država to malo redovnije, da ne prolongiraju isplatu, kako bi to premijerka rekla, moglo bi se. Međutim ovako, krediti se ne mogu prolongirati, njih se mora redovno plaćati. Cijena mlijeka pada, što nas sve zabrinjava i otkup je smanjen od nove godine”, rekao je Goran Prodanović, mljekar iz Gornjih Štrbaca, Prnjavor.

Ove godine, priča Prodanović, mljekara je uvela limite za otkup mlijeka, jer ga je na tržištu sve više. Zbog svega prvi iz igre ispadaju mali farmeri, priznaju otkupljivači mlijeka.

“Očekivaćemo da ljudi prodaju krave, jer jednostavno kod mene je već jedna farma – sad kad je prestao otkup mlijeka sa malih farmi – već je jedna farma zatvorena”, kaže Pero Radić, otkupljivač mlijeka.

Zbog takvih okolnosti farmeri sve više zavise od pomoći države i redovne isplate premija.Ako tako ne bude, najavljuju da će svaki dan blokirati po jedan magistralni put. Nakon Prnjavora, na rasporedu su im Prijedor, Gradiška, Derventa.

atv

PODIJELI