UN: Poginulo 19 naših zaposlenih, zastave na pola koplja

0
456

Prema prvim procenama, 19 zaposlenih u organizacijama koje su povezane sa UN, poginulo je u avionskoj nesreći u Etiopiji, saopštila je Agencija za migraciju UN.

Tim povodom, navodi se u saopštenju, Ujedinjene nacije i njihove agencije danas će spustiti zastave na pola koplja.

U saopštenju se navodi da te organizacije uključuju Svjetsku banku, Međunarodnu telekomunikacijsku uniju, Program UN za zaštitu okoline i druge agencije.

Takođe, kako se ističe, prilikom pada aviona “Etiopijan erlajnsa”, poginuo je i jedan od članova osoblja Agencije za migraciju UN.

Riječ je o, precizira se u saopštenju, Ane-Katrin Fajgl, državljanki Njemačke, koja je krenula na kurs obuke u Najrobi, prestonicu Kenije.

Svjetski program za hranu (FAO) takođe je potvrdio da je dvoje od osam italijanskih državljana, koliko se za sada procjenjuje da je poginulo u avionskoj nesreći u Etiopiji, radilo za tu agenciju UN, čije je sjedište u Rimu.

Portparolka Svjetskog programa za hranu identifikovala je žrtve kao Virđiniju Kimenti i Mariju Pilar Budzeti.

Prethodno je danas visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi rekao da su u avionu bile “kolege iz Ujedinjenih nacija i drugih partnera”.

Prema njegovim riječima, agencija utvrđuje koliko je njih bilo u avionu koji je letio od Adis Abebe do Najrobija, gradova preko kojih humanitarni radnici često putuju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio je da je “duboko ožalošćen” zbog avionske nesreće u Etiopiji, u kojoj je poginulo svih 157 putnika i članova posade.

Gutereš je uputio saučešće porodicama žrtvama, među kojima ima i članova osoblja UN, navodi se u saopštenju njegovog portparola.

(Tanjug)

PODIJELI