Upozorenje građanima o lažnim nagradnim igrama

0
348

Policijska uprava Bijeljina upozorila je danas građane na pojavu lažnih nagradih igara na društvenim mrežama.

U saopštenju se navodi da je cilj kreiranja lažnih nagradnih igara da se prevarom pribave lični podaci građana, kojima se savjetuje da ne šalju fotografije svojih ličnih dokumenata i druge lične podatke posredstvom društvenih mreža ili elektronske pošte.

Prema saznanju policije, među lažnim nagradnim igrama aktuelna je ona u kojoj se koristi trgovačko ime i logo firme Bingo.

Osim toga, mnoštvo je i drugih lažnih nagradnih igara u kojima se koriste imena drugih privrednih društava i brendova kao što su Tropik, Malagić namještaj, Unikredit banka, Gasprom BiH, Banja Vrućica i Robot.

Na kreiranoj lažnoj Fejsbuk stranici privrednih društava objavi se nagradna igra u kojoj je za učestvovanje potrebno lajkovati stranicu, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku najčešće sadržine “ja”, ili u komentaru upisati broj do 100.

Učesnici lažne nagradne igre nakon toga primaju poruku da su srećni dobitnici, te da radi preuzimanja nagrade moraju dostaviti fotografiju lica i svog ličnog dokumenta.

Osim fotografije, od učesnika se traži i dostavljanje ostalih ličnih podataka koji nisu navedeni u ličnim dokumentima, poput imena roditelja, adresa i kontakt telefon.

Policijska uprava Bijeljina pozvala je građane da prijave informacije o lažnim nagradnim igrama.

U saopštenju se podsjeća da sve informacije i upozorenja iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta građani mogu pronaći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u rubrici “Sprečavanje visokotehnološkog kriminaliteta”.

Prema podacima policije, tokom prošle i ove godine evidentiran je porast prevara u vidu lažnih nagradnih igara organizovanih na društvenoj mreži Fejsbuk.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here